Nieuws

Google koopt Firebase om ontwikkelaars te lokken

De internetgigant neemt cloudsynchronisatiedienst Firebase over. Met deze stap hoopt Google programmeurs over te halen apps en diensten voor zijn technologieën te ontwikkelen.

Google koopt Firebase, een bedrijf dat ontwikkelaars een mechanisme biedt om mobiele en webapps met elkaar gesynchroniseerd te houden. De medewerkers van het bedrijf worden onderdeel van Googles cloudteam.

Firebase stelt gebruikers in staat om apps te draaien in de browser op je pc of op Apples iOS en Googles Android. Het systeem werkt samen tussen de verschillende platformen door de gegevens te delen met een centrale server, waar de data opgeslagen zijn. Google zet de dienst voorlopig voort.

[related_article id=”158901″]

Blij en trots
“Drie jaar geleden startten we met een gek idee dat "misschien zou werken". Nu hebben we een bewezen product dat gebruikt wordt door meer dan 110.000 ontwikkelaars. Ik ben blij en trots dat ik mag mededelen dat we onderdeel worden van Google”, zegt medeoprichter en baas James Tamplin in een blogpost.

De overname hoort bij Googles pogingen om programmeurs te ondersteunen. Vooral de onafhankelijke ontwikkelaars die software en applicaties maken vormen het cement voor de internetgigant. Daarnaast zorgt het voor gezonde concurrentie.

Technologiegiganten
De huidige markt wordt gedomineerd door een handjevol technologiegiganten. Apple, Google, Microsoft en Amazon voeren deze lijst aan. Elk bedrijf beschikt over technologie van simpele hardware tot ingewikkelde apps en diensten.

Het zijn de programmeurs die ervoor zorgen dat al die technologieën bruikbaar zijn door het ontwikkelen van apps en diensten voor de consument. Dit gaat voor alles op, van sociale netwerken tot rapportagediensten voor bedrijven.

Verklaring Google
Firebase helpt Google bij het verlagen van de drempel voor ontwikkelaars:

Mobiel is een van de snelst groeiende categorieën van appontwikkeling, maar voor veel ontwikkelaars is het nog te pittig. Met Firebase zijn ontwikkelaars eenvoudig in staat data te synchroniseren tussen mobiele en webapps, zonder dat ze verbindingen hoeven te managen of een ingewikkeld bestand hoeven te schrijven.

Firebase maakt het simpel om applicaties te bouwen die offline werken en beschikken over een volledige bibliotheek met opties voor alle grote mobiele en webplatformen, waaronder Android en iOS.

Als je al een ontwikkelaar met Firebase bent, dan zul je direct de verbeteringen merken. Als je een klant bent van Google Cloud Platform dan zul je zien dat het nog eenvoudiger wordt om goede mobiele en webapps te maken. Het volledige Firebase-team komt bij Google en werkt onder leiding van voormalig eigenaren James Tamplin en Andrew Lee hard aan nieuwe mogelijkheden.

Cloud computing
Google heeft een grote voorsprong op Apple als het aankomt op cloudcomputing, maar zijn grootste concurrent komt dichterbij. Microsoft beschikt al over een groot deel van de taart met Azure en Amazon Web Services is voor veel programmeurs de eerste haven wanneer ze snel online tools willen.

Clouddiensten zijn idealiter eenvoudig in het gebruik. Klanten betalen voor het gebruik ervan. Daardoor ontlopen ze de hoge investeringskosten van het zelf aanschaffen van hardware, software en netwerkcapaciteit.

Tamplin laat weten dat bij Google Firebase in staat is sneller zijn dienst te verbeteren.

cloudfirebasegoogleit professionalitprofessionalnieuws

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen