Nieuws

SpaceX gaat internetsatellieten lanceren

De topman van SpaceX onthult dat zijn bedrijf in de beginfase is van het bouwen van microsatellieten. Met als doel wereldwijd goedkoop internet aan te bieden.

SpaceX-oprichter Elon Musk bevestigt dat het bedrijf bezig is met de constructie en het inzetten van een vloot geavanceerde satellieten. De bedoeling hiervan is om wereldwijd goedkope toegang tot internet te bieden.

Musk, die tevens de CEO van Tesla Motors is en de voorzitter van Solar City, onthulde in een tweet van zijn persoonlijke account dat SpaceX in de “beginfase is van het ontwikkelen van geavanceerde microsatellieten die opereren in grote formaties”. Verder bevat het bericht weinig details, behalve dat er binnen een paar maanden een officiële aankondiging volgt.

Onbelemmerde toegang
In een latere tweet, als antwoord op een vraag, bevestigt Musk dat het doel van de onderneming is om een “zekere en onbelemmerde internetverbinding” te bieden voor “zeer lage kosten”.

De tweets verschijnen na een reportage in de Wall Street Journal over Space X. Daarin is te lezen dat het bedrijf werkt aan de lancering van een vloot van 700 satellieten, die elk ongeveer 110 kilo wegen, voor wereldwijde toegang tot het internet.

Soortgelijke projecten
Andere grote techbedrijven werken aan eenzelfde soort project. Facebook liet in maart weten dat het aan het kijken was naar “drones, satellieten en lasers om iedereen internet te geven”.

Google is naar verluidt van plan om meer dan een miljard dollar uit te geven om honderden satellieten rond de aarde te hangen voor internettoegang voor gebieden met een slechte ontvangst.

Kosten terugdringen
Musk werkt samen met voormalig Google-medewerker Greg Wyler, oprichter van WorldVu Satellites. Zij beheren een groot deel van het radiospectrum. Wylers expertise en spectrumvoordeel in combinatie met Musks ervaring met lanceringen naar het International Space Station, zijn voldoende voor SpaceX om het gewicht van een standaard satelliet te halveren. Het duo hoopt ook de kosten naar beneden te brengen tot net onder een miljoen dollar per satelliet. 

In een extra tweet laat Musk echter weten dat het artikel in de Wall Street Journal “op een aantal belangrijke punten niet klopt”. Deze bewering licht hij niet nader toe.

internetmusknieuwsruimtesatellietenspacex

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen