Nieuws

YouTube rolt VP9-codec uit voor snellere 4K-videostreams

De nieuwe codec maakt gebruik van een verbeterde compressietechniek, waardoor er minder bandbreedte nodig is voor een hogere kwaliteit.

Youtube is begonnen met het uitrollen van een nieuwe codec. De VP9-codec, nu standaard in Youtubes HTML5-speler, maakt gebruik van een verbeterde compressiemethode. Dat leidt ertoe dat je met minder bandbreedte in een hogere kwaliteit kan kijken. VP9 gaat H.264 vervangen.

Compressie van video"s is van het grootste belang voor het streamen van beelden. De open source VP9-codec behandelt filmpjes (net als eerdere codecs) op een vergelijkbare manier als wij mensen. Eenvoudig uitgelegd registreert het kenmerken in een scene, en volgt het bewegingen van objecten, zodat niet elk frame helemaal opnieuw hoeft te worden geladen.

[related_article id=”160734″]

Een niet gecomprimeerd 4K-filmpje zou anders tot wel 18.000 Mbps kunnen kosten. VP9 claimt tot 35 procent efficiënter om te gaan met bandbreedte. Dat betekent vooral minder of geen bufferpauzes bij filmpjes in hoge kwaliteit.

Volgens Youtube heeft de nieuwe codec enorm veel voordelen voor gebieden met beperkte bandbreedte. Zoals onderstaande grafiek aantoont neemt het kijken naar video"s in lage kwaliteit in die landen af dankzij de VP9-codec.

Daarnaast zou VP9 het streamen van 4K beter mogelijk moeten maken, hoewel je nog steeds een flinke internetverbinding, computer en scherm nodig hebt. Zeker voor de 60 fps-varianten.

Volgens Youtube wordt VP9 ondersteund in Chrome en een aantal nieuwe Androidapparaten, zoals de Samsung Galaxy S6. Ook Firefox kan de codec lezen.

4kcodeccompressiehtml5nieuwsontspanningstreamenvideovp9youtube

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen