Nieuws

DARPA wil sofwaresysteem bouwen dat 100 jaar meegaat

Darpa, het onderzoekscentrum van het Amerikaanse ministerie van Defensie, werkt aan een computersysteem dat honderd jaar aan technologische vooruitgang kan overleven.

BRASS of Building Resources Adaptive Software Systems. Zo heet het nieuwe Darpa-project waarmee het agentschap een eeuwigdurend computersysteem wil bouwen. Kandidaten die researchvoorstellen hebben, kunnen zich nu melden.

BRASS zal de computer- en algoritmische vereisten gaan bekijken waarmee softwaresystemen en de bijhorende data meer dan honderd jaar lang kunnen functioneren. De systemen zullen zichzelf aanpassen aan de middelen die hen ter beschikking worden gesteld en de omgeving waarin ze werken. Ze zullen met nieuwe soorten programmeertalen werken en programma’s draaien die zich bewust zijn van hun omgeving en nakende veranderingen in hun digitale ecosysteem.

Darpa hoopt dat het onderzoek zal leiden tot betere en robuustere software en betrouwbaardere IT-systemen. Het uiteindelijke doel is de ontwikkeling van een computerplatform dat zich kan aanpassen aan veranderende omstandigheden, zonder de noodzaak voor updates. Daarvoor zal met een compleet schone lei in softwareontwikkeling begonnen worden, claimt het agentschap.

“De technologie evolueert, maar de bijhorende veranderingen in bibliotheken, dataformaten, protocollen en invoerkarakteristieken van een software-ecosysteem ondermijnen het gedrag van applicaties”, zegt Suresh Jagannathan van Darpa. “Door zich niet naadloos aan te passen aan nieuwe werkvoorwaarden wordt de productiviteit en de veiligheid ondermijnd. Er is ook een groter risico op lange termijn dat de toegang tot belangrijk digitale content verloren gaat, omdat de software die de content genereert en interpreteert, sterk veroudert.”

Volgens Jagannathan is de uitdaging die Darpa zichzelf hiermee gesteld heeft “formidabel”, maar zijn de inspanningen het absoluut waard om de hoge onderhoudskosten van software en vroegtijdige pensionering van goed werkende machines tegen te gaan.

Hoewel er vandaag best nog wel computersystemen draaien die al meer dan vijftig jaar oud zijn, kunnen deze niet zonder grondige en dure updates om relevant te blijven in een sterk veranderende technologische omgeving. De programmeertaal Cobol viert bijvoorbeeld zijn 56ste verjaardag dit jaar en wordt nog vrij veel gebruikt in de zakelijke wereld en in banken, evenwel met grondige updates en herzieningen. 

brassdarpanieuwssoftwareupdatesWetenschap

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen