Nieuws

Facebook valt Google Foto’s aan met Moments

Facebook lanceert een nieuwe app die foto’s delen met vrienden, op een private manier, eenvoudig moet maken. De functionaliteit doet denken aal wat Google met Foto’s op tafel legt.

Moments

Facebook Moments rekent op gezichtsherkenning om foto’s op een privé-manier te delen. Dat klinkt verdacht, zeker met Facebook in de naam, maar de app heeft specifiek als doel om het verspreiden van foto’s onder je vrienden eenvoudig te maken, zonder dat je daarvoor beelden naar het sociale netwerk moet uploaden.

Moments is een app die draait op Android en iOS. Alle foto’s die je met je toestel neemt komen in de app terecht, zonder dat de Facebook-app daar voor nodig is. Vervolgens laat Facebook zijn gezichtsherkenningsalgoritme op je foto’s los, en suggereert de app personen met wie de afbeeldingen automatisch gedeeld kunnen worden. Met een druk op de knop heeft iedereen die op de foto staat het kiekje ter beschikking.

Concurrentie

De app lijkt een rechtstreekse aanval op Google’s nieuwe foto-app. Met Foto’s trok Google afbeeldingenbeheer ook los van z’n eigen sociaal netwerk, Google+. Ook Foto’s kan van gezichtsherkenning gebruik maken en ook bij die app is het eenvoudig om afbeeldingen te delen, al moet je dat nog wel actief zelf doen. Google Foto’s stelt niet zelf voor om je beelden met vrienden te delen, Moments wel.

Langs de andere kant lijkt Moments dan weer veel beperkter: je kan je foto’s doorzoeken op de namen van je vrienden, maar op locaties of andere inhoud lijkt de app niet te indexeren. Facebook profileert Moments als dé app die er voor zal zorgen dat alle aanwezigen op een evenement de foto’s van hun vrienden ook echt krijgen. “Nu vraag je die wel maar in de praktjk krijg je ze zelden”, aldus het sociale netwerk.

En voor ons?

Moments is gelanceerd in de VS maar zal in de toekomst ook naar andere landen komen. Of- en wanneer België en Nederland aan de beurt zijn, verklapt Facebook nog niet. Daarmee trekt het bedrijf van Zuckerberg een parallel met concurrent Google: hoewel Foto’s al wel beschikbaar is voor ons, kunnen we nog niet genieten van de gezichtsherkenning.

appfotosgooglemoments

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen