Microsoft herstructureert telefonietak, schrapt 7.800 banen

Microsoft voert opnieuw een grote herstructurering door en schrapt 7.800 banen. De afdeling mobiele telefonie krijgt de zwaarste klappen.

Microsoft heeft vandaag bekendgemaakt dat het opnieuw een grote reorganisatie doorvoert. Daarbij worden 7.800 banen aan de kant geschoven. Vooral de afdeling mobiele telefonie krijgt zware klappen te verduren.

Satya Nadella, CEO bij Microsoft, deelde het nieuws mee in een e-mail aan alle medewerkers. “We verschuiven van een strategie om een onafhankelijke telefonietak te ontwikkelen, naar een strategie om een bruisend Windows-ecosysteem te creëren, waar onze hardwarefamilie een deel van uitmaakt,” klinkt het in de e-mail.

Het nieuws van de herstructurering komt niet helemaal onverwacht. Enkele weken geleden werd aangekondigd dat hardwarebaas Stephen Elop het bedrijf zou verlaten, samen met Jo Harlow, die verantwoordelijk was voor telefoons bij Microsoft.

Microsoft maakte vandaag eveneens bekend dat het 7,6 miljard dollar afschrijft op de overname van Nokia’s smartphone-afdeling in 2014. Voor die overname had het bedrijf toen 7,2 miljard dollar neergeteld. Het was Nadella’s voorganger Steve Ballmer die nog voor de overname had gezorgd, maar dat heeft niet het verhoopte succes opgeleverd.

Microsoft zal in de nabije toekomst minder nieuwe telefoons op de markt brengen en zijn telefoonportfolio meer focussen. Er staan twee high-end toestellen gepland voor kort na de lancering van Windows 10 later dit jaar, maar het lijkt weinig waarschijnlijk dat we nog een grote toevloed van toestellen zullen zien, zoals dat het afgelopen jaar het geval was.

De herstructurering moet tegen het einde van dit jaar nagenoeg volledig afgerond zijn, met het einde van Microsofts fiscale jaar als definitieve richtdatum. De nieuwe ontslagronde volgt een eerdere reorganisatie die ongeveer een jaar geleden werd aangekondigd. Toen moesten er 18.000 banen verdwijnen.

Ook in België laat de reorganisatie zich voelen, en zullen elf banen sneuvelen. Woordvoerster Katleen Dewaele bezorgde aan onze redactie volgende reactie:

“Vandaag heeft de directie van Microsoft Belux de beslissing moeten nemen om de afdeling A&O (Advertising & Online) af te sluiten en zijn medewerkers te laten gaan. In totaal gaat het om 11 vaste medewerkers. We betreuren dat we afscheid moeten nemen van onze collega’s maar deze beslissing kadert in de internationale strategische plannen van Microsoft en de reorganisatie die vorig jaar werd aangekondigd.”

businessherstructureringmicrosoft

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen