Nieuws

Het internet zat bijna zonder tijd

De meesten onder ons kunnen zich geen dag zonder het internet inbeelden. Het leven van het internet hing tot voor kort echter aan een zijden draadje.

klok tijd seconde

Na de Heartbleed-bug hebben verschillende bedrijven zich achter het Core Infrastructure Initiative (CII) geschaard. Het is de taak van het CII om kleine programma’s die cruciaal zijn om het internet draaiende te houden, te ondersteunen en financieren. Het laatste programma dat door het CII gered moest worden, was het Network Time Protocol (NTP).

NTP wordt, ondanks zijn belang, vaak over het hoofd gezien. Het protocol zorgt er namelijk voor dat de tijd voor alle online software en hardware juist wordt gezet. Zonder NTP zouden servers en PC’s hierdoor niet langer weten hoe laat het is, waardoor backups, financiële transacties en andere netwerkservices de mist in zouden gaan.

Ondanks zijn belang is NTP een gratis project dat door slechts één man wordt geleid, namelijk Harlan Stenn. Tot voor kort had Stenn echter moeite de eindjes aan elkaar te knopen en stond hij op het punt volledig de brui te geven aan NTP. Gelukkig kwam de CII tussenbeide om het project draaiende te houden.

Het internet ziet zijn tijd voorlopig dus nog niet tot een einde lopen, al toont deze laatste reddingsoperatie wel aan hoe fragiel het internet daadwerkelijk is. Er is duidelijk nog werk aan de winkel aan de fundamentele protocollen van het internet. Het CII is hierbij een goed startpunt, al zullen meer inspanningen noodzakelijk zijn om een digitaal fiasco te vermijden.

ciiheartbleedinternetntp

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen