Nieuws

Word jij binnenkort vervangen door een robot?

Experts waarschuwen dat de vorderingen in robotica ervoor zorgen dat tewerkstelling globaal met 50% kan dalen.

We plukken nu al de vruchten van robotica (denk aan je Roomba stofzuiger), maar gaan we over enkele jaren spijt hebben van die gevierde vooruitgang?

Expert Moshe Vardi meent dat robots steeds meer werk van mensen zullen overnemen, waarbij geen enkel beroep veilig is. Het onderwerp werd hevig bediscussieerd op de jaarlijkse bijeenkomst van de American Association for the Advancement of Science. Vardi stelt de vraag: “Als machines in staat zijn om bijna alles te doen wat mensen kunnen; wat zullen mensen dan doen?” Hij wijt de stijgende werkloosheid in de VS onder andere aan de toenemende automatisering, en stelt dat de helft van de jobs over 30 jaar door machines kan worden gedaan.

Slimme machines

Die automatisering wordt deels veroorzaakt door een steeds meer ontwikkelde artificiële intelligentie (AI). In het domein van AI is in de afgelopen 20 jaar enorme vooruitgang geboekt, en die vooruitgang zal waarschijnlijk tegen een aanzienlijk tempo voortgaan. Volgens professor in computerwetenschappen Bart Selman zullen “semi-autonome of autonome systemen onze samenleving binnen twee of drie jaar binnenwalsen”. De voorbeelden die hij noemt gaan van zelfrijdende auto’s tot huishoudelijke robots. Selman voegt toe: “We weten niet hoe snel machine-intelligentie zal groeien; hoe slim die machines zullen worden”.

Einde van de mens?

De vraag die dan oprijst is dan: kunnen we deze evolutie uiteindelijk nog bijhouden of zal de mens overbodig worden? Knappe koppen Elon Musk en Stephen Hawking zien de toekomst niet bepaald rooskleurig in. Zo doneerde Musk vorig jaar 10 miljoen dollar om AI veilig te houden en liet Hawking eerder weten dat hij gelooft dat de ontwikkeling van volledig artificiële intelligentie het einde van de mens zou kunnen inhouden.  [related_article id=”174779″]

aiartificiele intelligentierobot

Gerelateerde artikelen

Volg ons

€350 korting op de Tenways CGO600

€350 korting op de Tenways CGO600

Bekijk de CGO600