Nieuws

Xiaomi lanceert Mi 5: straffe specificaties voor weinig geld

Xiaomi koost het Mobile World Congress in Barcelona als podium voor de aankondiging van zijn nieuwe vlaggenschip, de Mi 5, die straffe specificaties biedt aan een erg scherpe prijs.

Xiaomi is één van de populairste smartphonemakers in eigen land China, maar buiten Azië is het merk nauwelijks actief, met uitzondering van enkele accessoires. Verrassing alom dus wanneer bleek dat het merk een persconferentie had gepland tijdens het Mobile World Congress in Barcelona.

Hugo Barra, verantwoordelijk voor de internationale expansie van Xiaomi, betrad woensdagmorgen in Barcelona het podium voor de aankondiging van hun nieuwe vlaggenschipsmartphone, de Mi 5. Snelheid stond centraal tijdens de presentatie, met heel veel aandacht voor de technische specificaties van het toestel.

De Mi 5 draait op een Snapdragon 820 van Qualcomm. Die is niet alleen dubbel zo snel als de Snapdragon 810, maar ook 50 procent energie-efficiënter. Xiaomi voorziet daarnaast 4 GB snel LPDDR4 RAM-geheugen en tot 128 GB intern geheugen. De Mi 5 maakt gebruik van UFS 2.0-flashgeheugen in plaats van eMMC 5, wat veel snellere lees- en schrijfsnelheden toelaat.

De Cat 12 LTE-modem in de Snapdragon 820 laat theoretische netwerksnelheden tot 600 Mbps toe via 4G+ of LTE-Advanced, en er is ondersteuning voor VoLTE.

Xiaomi stopt al die snelheid in een dunne (7,25 millimeter) en lichte (129 gram) smartphone met een metalen chassis dat zachtjes afloopt aan de randen. De telefoon heeft een 5,15 inchscherm, maar dankzij de dunne schermranden ligt hij gelijkaardig in de hand als een 5 inchsmartphone. Onder het scherm zit een vingerafdruksensor. De Mi 5 zal beschikbaar zijn in het zwart, wit of goud, en er komt ook een keramische versie, vergelijkbaar met de OnePlus X.

Het Full HD-scherm maakt gebruik van 16 leds voor een extra helder display tot 600 nits. Xiaomi voorziet bovendien een Sunlight Display-technologie die het contrast voor elke pixel afzonderlijk kan aanpassen zodat het scherm in zijn geheel beter zichtbaar is bij fel zonlicht.

Ondanks het dunne profiel is Xiaomi er in geslaagd om de camera volledig in de behuizing te verwerken. Er is geen ‘camerabobbel’. De camera maakt gebruik van een Sony IMX298-sensor met 16 megapixels en beschikt over optische beeldstabilisatie op vier assen. Dat moet voor betere resultaten zorgen bij weinig licht en schokkerige beelden beperken bij het filmen. De Mi 5 ondersteunt ook filmen in 4K.

De batterij heeft een capaciteit van 3.000 mAh en kan dankzij de Snapdragon 820 snel worden opgeladen via de QuickCharge 3.0-technologie. Die moet het toestel op iets meer dan 35 minuten opladen van 0 naar 80 procent. Verder ondersteunt het de Mi 5 ook NFC en draait hij op Android 6.0 Marshmallow, met daarover de erg aanwezige grafische schil MIUI 7.

Prijs en beschikbaarheid

Het basismodel van de Mi 5 beschikt over 3 GB RAM en komt met 32 GB intern geheugen. De adviesprijs voor dit model bedraagt 1.999 RMB, omgerekend zo’n 238 euro (exclusief BTW). Het topmodel is de Mi 5 Pro met 4 GB RAM, 128 GB intern geheugen en een keramische achterkant. Deze versie kost 2.699 RMB, of zo’n 321 euro (exclusief BTW).

De smartphone zal vanaf 1 maart beschikbaar zijn in thuisland China en andere markten volgen op een later moment. De vraag of Xiaomi met de Mi 5 eindelijk ook zijn smartphones naar Europa en de Verenigde Staten zal brengen, bleef onbeantwoord tijdens de persconferentie, maar het bedrijf heeft eerder al wel aangegeven dat het zeker die ambitie heeft.

Dat de Mi 5 tijdens het Mobile World Congress in Barcelona werd aangekondigd, lijkt in de richting te wijzen dat het nu misschien eindelijk zo ver is. Xiaomi is erg populair in Azië en verkocht vorig jaar zo’n 70 miljoen smartphones, maar kon daarmee niet zijn eigen voorspellingen van 100 miljoen verkochte smartphones waar maken. Bovendien wordt de concurrentie van Huawei en andere Chinese bedrijven steeds groter, waardoor het nu misschien wel het ideale moment is om uit te breiden naar meer landen.

mi 5mobielMobile World Congress 2016smartphonexiaomi

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen