Nieuws

SolaBat combineert zonnecellen en batterij

Aangezien zonnecellen erg veel energie kunnen opwekken, kan het handig zijn om elektriciteit in een batterij op te slaan. SolaBat combineert daarom zonnecellen met een batterij.

In een regenachtig land als België wekken zonnepanelen jammer genoeg niet continu energie op, terwijl er zomerse dagen zijn waarop fotovoltaïsche cellen veel te veel elektriciteit opwekken. Daarom werkt onder andere Tesla aan manieren om de energie op te slaan.

De oplossingen die je momenteel kan aanschaffen, zijn steeds aparte opslagsystemen. Hierdoor zal je, behalve het opslagsysteem, ook zonnepanelen en een converter moeten aanschaffen. Een Oostenrijkse onderzoeksgroep ziet het echter anders en wil een systeem ontwikkelen waarin fotovoltaïsche cellen en een batterij gecombineerd worden.

Nauwe samenwerking

[related_article id=”174602″]

In de zogenaamde SolaBat zullen functionele materialen erg nauw met elkaar worden gecombineerd. Hierdoor wordt er een hoop plaats bespaard en kunnen bepaalde materialen voor beide functies worden gebruikt.

Er kunnen echter problemen ontstaan wanneer de materialen met elkaar in aanraking komen. “We moeten weten wat er gebeurt wanneer de materialen met elkaar in contact komen. Daarom onderzoekt onze projectpartner, de Centre for Electron Microscopy, de onderliggende interface-effecten en –reacties,” legt Illie Hanzu van de Graz University of Technology uit.

Ondanks het feit dat het onderzoek nog in een vroeg stadium is, hebben de onderzoekers al een hoop ideeën waar hun technologie gebruikt zal kunnen worden. Zo kan een kleine SolaBat in smartphones worden geïntegreerd en kan een grotere versie in elektrische wagens worden geplaatst of in thuissituaties worden gebruikt.

batterijgroene energiesolabatWetenschapzonnecellenzonnepanelen

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen