Nieuws

Acer lanceert Surface-concurrent met slimme vloeistofkoeling

Acer pakt op Next in New York uit met de Switch Alpha 12, een hybride laptop die qua uiterlijk sterk aan HP’s Elite x2 doet denken.

Op het eerste zicht lijkt de Switch Alpha 12 van Acer als twee druppels water op de Elite x2 van HP. Beide toestellen zijn hybrides met sterke prestaties die de Microsoft Surface-fans moeten aantrekken. Allebei hebben ze een verwijderbaar toetsenbord dat op exact dezelfde manier vastklikt, en zelfs de ijzeren stand die het scherm recht moet houden is vrijwel identiek.

Acer slaagt er echter in om een Core i-processor in de gelijkaardige behuizing te duwen, zonder dat daar een ventilator voor nodig is. De Switch Alpha 12 ondersteunt 6e-generatie Intel Core i7-processors en koelt die met de hulp van een soort vloeistofkoeling die het Liquidloop noemt. Het principe van die koeling is gelijkaardig aan het systeem dat Samsung gebruikt om zijn Galaxy S7 op temperatuur te houden. Denk daarbij niet aan een traditionele waterkoeling, het gaat om een Heatpipe. Acer gaat er wel prat op dat het als eerste een dergelijke koeling gebruikt om een Core i-processor fris te houden.

De vraag is natuurlijk hoe goed de waterkoeling werkt. Als de tablet met Core i7 na een tijdje te warm wordt zodat de processor trager moet gaan werken, is de meerwaarde natuurlijk aan de beperkte kant.

Naast de stevige rekenkracht kunnen gebruikers aan de slag met een 12 inch WQHD-scherm, tot 8 GB aan RAM en een SSD met een capaciteit tot 512 GB. Het tablet-deel van de hybride weegt net geen kilogram.

[related_article id=”174253″]De Switch Alpha 12 is mooi en voelt degelijk aan. Het toetsenbord leunt in kwaliteit dichter aan bij de Surface Pro van Microsoft dan bij de Elite x2 van HP, maar het typt relatief aangenaam. Onderweg doet het net als bij bovenstaande toestellen dienst als cover voor het scherm.

Inclusief toetsenbord

Acer maakt er een punt van om duidelijk te maken dat het toetsenbord inbegrepen is bij de adviesprijs, iets waar Microsoft, dat zijn Surface agressief met een toetsenbord in de markt zet maar die zo niet verkoopt, van kan leren. Acer maakt zijn nieuwe Switch bovendien compatibel met de Ink-toepassingen van Windows 10 door er een pennetje bij te voegen. Dat past in een lusje aan het toetsenbord: niet de meest elegante oplossing.

Naar Acer-gewoonte is ook dit toestel scherp geprijsd: je kan de lichste configuratie (exclusief pennetje) op de kop tikken voor 899 euro, vanaf juni. Dat is een heel stuk minder dan de Surface Pro 4, die wat prestaties betreft het dichtst aanleunt bij dit toestel.

acerhybridelaptopnext2016switch alpha 12

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen