Nieuws

Nederland haalt wereldtitel robotvoetbal binnen

Na een tweede plaats in 2015 kroont oranje zich dit jaar opnieuw wereldkampioen robotvoetbal voor middelgrote machines, al was het in de finalewedstrijd nog kantje boord voor het Nederlandse team.

De robots van de Technische Universiteit van Eindhoven hebben hun Chinese collega’s verslagen in de finale van het wereldkampioenschap robotvoetbal voor de categorie middelgrote automaten. De wedstrijd moest uiteindelijk beslist worden met een penaltyreeks.

Robot-olympiade

In tegenstelling tot het reguliere voetbal treffen robotteams elkaar jaarlijks om uit te maken wie de wereldtitel krijgt. De RoboCup vond deze keer plaats in de Duitse stad Leipzig en omvat, naast voetbal voor allerlei categoriën van robots, ook competities om de beste zorg- of reddingsautomaat te bekronen.

Vorig jaar strandde de TU Eindhoven nog op een tweede plaats tegen het Chinese team Water in de categorie middelgrote robots. De beide teams stonden deze keer opnieuw tegenover elkaar, met de Chinezen als favoriet. Na negentig minuten was het 2-2, tijdens de verlengingen scoorde beide ploegen opnieuw een keer, waardoor het op de penalty’s aankwam.

De regels stellen dat de robotteams al hun strafschopppen achter elkaar moeten nemen. China begon, maar miste alle vijf. Het Nederlandse team had daarom aan één goal genoeg en maakte dat ook waar. Het is derde keer al dat oranje de wereldtitel in de categorie kan binnenhalen sinds de RoboCup in 1997 werd opgericht.

robotsrobotvoetbalwereldkampioenschap

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen