Nieuws

Gehackte pacemakers kunnen hartaanval veroorzaken

Volgens een beveiligingsbedrijf kunnen de slimme pacemakers van St. Jude gehackt worden. Hackers kunnen hierdoor een hartaanval veroorzaken bij de drager van het toestel.

De investeringsfirma Muddy Waters waarschuwt mensen dat de implanteerbare cardioverter-defibrillatoren (ICD) van St. Jude gehackt kunnen worden. Een ICD is een geavanceerde versie van een pacemaker en kan een hevige elektrische schok geven aan het hart in het geval van een levensbedreigende hartritmestoornis. Muddy Waters heeft een beveiligingsbedrijf onder de arm genomen om zich te wapenen tijdens de legale strijd die momenteel gaande is. Bishop Fox, de beveiligingsfirma die mee in het debat is gesleurd, is het eens met de beweringen van Muddy Waters.

De klachten zijn gericht aan de meest recente implantaten van St. Jude. Deze toestellen communiceren met behulp van een draadloos protocol met een monitoring station, Marlin@home genaamd. Dit zorgt ervoor dat patiënten niet meerdere keren per jaar naar de dokter moeten gaan om na te kijken of hun implantaat nog correct werkt. Jammer genoeg blijkt uit het onderzoek van Bishop Fox dat de verbinding eveneens misbruikt kan worden om de toestelletjes te hacken.

Het beveiligingsbedrijf is erin geslaagd een ICD te hacken vanop drie meter afstand, maar beweert de aanval tot op dertig meter afstand uit te kunnen voeren. Bishop Fox was in staat de werking van de pacemaker stop te zetten en een krachtig schok aan het hart te laten uitsturen. Deze schok kan ervoor zorgen dat een patiënt een hartaanval krijgt.

De klachten worden momenteel onderzocht door St. Jude en de Food and Drug Administratrion (FDA). Indien uit het onderzoek blijkt dat de ICD’s inderdaad gehackt kunnen worden, zal het een kostelijke zaak worden voor St. Jude. Je kan immers niet zomaar toestellen terugroepen die in het menselijke lichaam zijn geplaatst.

BeveiligingBishop FoxhackicdMuddy WaterspacemakerSt. Jude

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen