Nieuws

Tesla start met leveringen Model Y

Maar zullen veel mensen nu er aan denken om een auto te kopen?

Ongeveer een jaar nadat Tesla zijn compactere SUV de Model Y voorstelde, heeft het bedrijf aangekondigd dat het gestart is met de eerste leveringen van de wagen. Voorlopig zijn enkel de Long Range en de Premium editie al voor verkoop beschikbaar. Productie van de standaard uitgave begint pas in 2022. In België is het wel nog eventjes wachten tot de wagen komt, normaal gezien tot begin 2021.

Tesla publiceerde ook een online handleiding van 225 pagina’s over de Model Y. Die bevat wat meer informatie over de wagen, waar tot dusver nog niet gek veel over bekend was. Zo wisten we bijvoorbeeld nog niet hoe groot de wagen precies zou worden. De wagen is 4,75 m lang en 1,62 m. De Model Y is daarmee een beetje groter dan de Model 3, waar de wagen veel mee gemeenschappelijk heeft. Hij is wel een stuk kleiner dan de SUV Model X.

Rijbereik of snelheid?

Waar de Long Range uitblinkt in autonomie, is de Performance eerder een snelheidsduivel. De autonomie is 505 km voor de Long Range, tegenover 480 km voor de Performance. De Performance trekt wel in 3,7 seconden op naar 100 km/u, de Long Range heeft hier 5,1 seconden voor nodig. De Long Range is verkrijgbaar voor een vanafprijs van 64.000 euro en de Performance vanaf 70.000 euro. De Model Y kan dus wel eens uitgroeien tot een goedkoper alternatief voor de Model X van Tesla, waarvoor je minstens 93.600 euro voor moet neerleggen.

Voor Tesla is de lancering van de wagen alvast goed nieuws. Het bedrijf is ondanks de recente moeilijkheden door het coronavirus er in geslaagd zijn voorziene tijdschema’s te kunnen volgen. Tesla hoopt zijn momentum na een goed 2019 te behouden, en Elon Musk verkondigde enkele weken geleden 500.000 wagens te kunnen produceren dit jaar.

Al zal hij die voorspellingen waarschijnlijk al hebben bijgesteld. Een andere vraag die je kan stellen is of de wagen meteen een succes kan worden. In tijden waar het soms al een opgave kan zijn om aan dagelijkse levensbenodigdheden te geraken, zal de aankoop van een wagen voor weinig huishoudens nog een prioriteit zijn.  

Not Connected Carsliderteslatesla model y

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen