Nieuws

Harvard programmeurs ontwikkelen app die het coronavirus mogelijk kan vertragen

Harvard
De app, Private Kit: Safe Paths kan gebruikers vertellen, of ze in contact zijn gekomen met iemand die besmet is geraakt met het COVID-19 virus.

Nu we middenin de coronacrisis zitten, worden er allerlei creatieve ideeën bedacht om de verspreiding van het COVID-19 virus tegen te gaan. Onder die ideeën is de ontwikkeling van een app door Harvard programmeurs en wetenschappers. De app zou helpen om het virus te vertragen.

Stop de verspreiding

Een team van 43 wetenschappers en programmeurs van Harvard, Google en Facebook is bezig met de ontwikkeling van de app Private Kit: Safe Paths. Het doel van deze app is de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hoe sneller de mensen met wie een besmet persoon in contact is gekomen worden opgespoord, hoe eerder zij op de hoogte zijn en in quarantaine gaan zodat ze niet nog meer mensen besmetten.

Melding

We leggen even uit hoe het in z’n werk gaat. Mensen die positief getest zijn op het coronavirus downloaden de app, maar ook mensen die niet besmet zijn kunnen er gebruik van maken. Ze drukken op een knop in de app. Vervolgens krijgt elke persoon wiens paden zijn gekruist met de besmette persoon, een melding. Dit gebeurt op basis van GPS-coordinaten die op je smartphone zijn opgeslagen, deze gegevens worden gedeeld (versleuteld) met smartphones van mensen die ook de app gebruiken. Je moet de app dus wel toestemming geven om je locatie te delen. Dit betekent overigens niet dat de identiteit van gebruikers wordt prijsgegeven. Iedereen blijft anoniem zeggen de ontwikkelaars.

Advies WHO

De Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) is inmiddels al op de hoogte gesteld over de app. “MIT professor Ramesh Raskar heeft onderzoekers en technici bij elkaar gebracht en contact gehad met de Wereld Gezondheidsorganisatie, de US Centers for Disease Control en Prevention en het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid en Sociale Zaken. Ze geven ons advies over wat zal werken, zegt hij. Hoewel nog niemand het idee heeft goedgekeurd”.

Goedgekeurd of niet, de app is wel al gratis te downloaden en is beschikbaar voor iOS en Android. Door de app te downloaden kun je de programmeurs helpen met het verzamelen van locatiegegevens, hiermee kunnen zij de app namelijk verder ontwikkelen.

appcoronavirusgpsharvardsmartphone

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen