Stiekeme Wikipedia-auteurs ontmaskerd
Een nieuwe online tool onthult dat bedrijven en publieke figuren voortdurend hun straatje op Wikipedia schoon proberen te vegen. De student die de WikiScanner bouwde, hoopt op “zo veel mogelijk kleine publiciteitscatastrofes” voor organisaties waar hij een hekel aan heeft.
De WikiScanner zorgt voor heel wat ophef door bij controversiële artikelen na te gaan welke wijzigingen zijn aangebracht en op welk IP-adres de auteur zich bevindt. De maker, een student van het California Institute of Technology, zegt dat technisch gesproken weinig valt af te leiden uit die informatie. Hij voegt daar wel aan toe dat wanneer een wijziging over een bedrijf wordt gedaan onder een IP-adres dat verwijst naar het bedrijfsnetwerk, kan worden aangenomen “dat die persoon voor dat bedrijf werkt of als gast toegang heeft tot het netwerk”.
Het Amerikaanse tijdschrift Wired is meteen een blog gestart om de opvallendste wijzigingen bij te houden. Zo verwijderde de persoonlijke assistent van een bisschop uit de Amerikaanse staat Pennsylvania aantijgingen van kindermisbruik en fraude, werd op een computer van de Democratische partij ingetikt dat de Republikeinse politicus Rush Limbaugh een “idioot” en “racist” was en probeerde een medewerker van Microsoft een passage te wissen over slecht werkende Xbox 360-consoles.
De veranderingen zijn voorlopig alleen nagegaan voor de Engelstalige Wikipedia-database, maar maker Jake Applebaum zegt dat het geen enkel probleem is om zijn WikiScanner ook op andere talen toe te passen. Hij vindt dat de online encyclopedie nu al prima werk verricht en hoopt met zijn vondst controversiële onderwerpen hoogstens betrouwbaarder te maken.
Wikipedia-oprichter Jimmy Wales heeft de International Herald Tribune laten weten dat hij het “een geweldig idee” vindt en er helemaal achter staat.