Nieuws

IE, Firefox en Opera voeren noodreparaties uit

Microsoft brengt vandaag een noodpatch uit voor een gevaarlijk lek in zijn Internet Explorer-browsers. Mozilla en Opera volgen op de voet met veiligheidsupdates voor hun vlaggenschepen.

De buitengewone update voor Internet Explorer brengt redding voor een gevaarlijke kwetsbaarheid die opdook kort na Patch Tuesday, Microsofts maandelijkse reparatieronde. Het besluit van de softwaremaker om zo kort na de reguliere patchronde een nieuwe pleister uit te delen geeft de ernst aan van het lek, dat aanvallers in staat stelt om van op afstand de controle van een computer over te nemen.

Mozilla had zelf de handen vol aan veiligheidsupdates voor zijn belangrijkste software. Firefox 3.0.5 dicht drie kritieke lekken en een vijftal minder ernstige kwetsbaarheden. De openbronstichting bracht tegelijk de laatste versie uit van het verouderde Firefox 2, zonder anti-phishingbescherming en met een pleister voor vier kritieke lekken, waarvan het merendeel ook werd aangetroffen in Firefox 3.

Opera speelt zijn eigen rol in de patchpolonaise met een nieuwe versie van zijn desktopbrowser die twee “extreem ernstige” veiligheidslekken dicht. De Noorse browsermaker raadt zijn gebruikers aan zo snel mogelijk de nieuwste versie te downloaden, omdat de zwakke plekken hen blootstelt aan inmenging van buitenaf en lelijke crashes. Opera 9.63 dicht nog eens drie andere kwetsbaarheden, die het bedrijf “hoogst ernstig” noemt.

Gebruikers van Internet Explorer 5, 6, 7 en de bètaversie van IE8 hebben vanaf zeven uur vanavond toegang tot de dringende update. Mozilla-software, waaronder Firefox 2 en 3, de Seamonkey-browser en e-mailprogramma Thunderbird krijgen automatisch het verzoek om op te waarderen. Opera-gebruikers kunnen de laatste versie op deze pagina vinden.

businessfirefoxieitprofessionalmicrosoftnieuwsoperaveiligheidsupdate

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen