Nieuws

BCD geeft keurmerk een nieuwe dimensie

Distributeur 2by2 brengt binnenkort een eigen desktop-pc uit. De N-joy komt in drie verschillende versies en kreeg een keurmerk mee van de resellervereniging Belgian Computer Dealers (BCD). Opmerkelijkste kenmerk van de toestellen: de consument krijgt er drie jaar garantie op.

"Als beroepsorganisatie van de zelfstandige vakhandel trachten we uiteraard de belangen van onze leden te behartigen", zegt gedelegeerd bestuurder Dirk De Jonghe van de BCD. "Tegelijk willen we de consument ook zo veel mogelijk informeren en begeleiden. De reseller heeft een aantal problemen met de manier waarop pc’s nu verkocht worden. Zo is hij met handen en voeten gebonden aan de prijsstructuur die de fabrikant oplegt. Leefbare marges zijn een ijdel begrip geworden. Bovendien is er nog het probleem van de garantie: resellers krijgen geen wisselstukken om zelf reparaties uit te voeren, terwijl reparaties door de producent soms veel te lang duren en de kosten die ermee gepaard gaan dikwijls ten laste van de reseller vallen." Om die problemen te verhelpen, besliste de BCD om een ‘charter’ op te stellen met eisen waaraan een pc moet voldoen om het keurmerk van de BCD te krijgen. "Het creëren van een charter heeft drie hoofddoelen: de consument iets aanbieden met talrijke voordelen en duidelijke afspraken waarbij de bemiddelende rol van BCD opvalt; de reseller een stevig en voor hem gunstig alternatief voorleggen; en de controle behouden op productie, kwaliteit, prijzen en verdeling." Concreet zijn er een aantal eisen: BCD wil dat de klant keuze heeft tussen een aantal toestellen, minstens een basismodel, een businessmodel en één daartussen. Op die toestellen moet de fabrikant drie jaar garantie geven. Verder vraagt de BCD dat de mogelijkheid moet bestaan om de toestellen te upgraden, bijvoorbeeld met een tweede harde schijf of een grotere hard disk. Het toestel moet ook uitbreidbaar zijn, bijvoorbeeld met een zwaardere grafische kaart. Al die upgrades moeten door een reseller uitgevoerd kunnen worden. Door de resellers toe te laten zelf herstellingen uit te voeren, wordt de tijd waarop de klant geholpen wordt ook een stuk korter. Tot slot stelt de BCD ook een aantal eisen inzake de termijn waarbinnen RMA kan. "Mocht de herstelling langer dan een maand duren, dan moet een andere oplossing worden aangeboden." Dat is slechts een greep uit de voordelen voor de consument.

2by2
Met een dergelijk eisenpakket was het niet gemakkelijk om een leverancier te vinden die aan alle criteria voldeed. 2by2 bleek voor BCD een geschikte partner. "Ze zijn ISO-gecertificeerd en ze hebben een goede reputatie op servicegebied." Vanaf midden september zullen de eerste modellen van de N-joy beschikbaar zijn. De toestellen worden aangeboden via distributeur 2by2, die met de N-joy zijn eigen productlijn opstart. De N-joy komt in drie versies maar bestaat enkel als desktop. "Ook aan notebooks wordt gedacht, maar dat is toch een heel ander toestel. Daar kijken we nog even de kat uit de boom." Nog een nieuwe pc-lijn op de markt, zit iemand daar op te wachten? "Het klopt dat er al veel keuze is, maar we bieden de reseller hier een goed alternatief, met een aantal kenmerken die voor hem belangrijk zijn", zegt De Jonghe. Met 2by2 maakte de BCD een aantal afspraken die in het charter vervat zitten. Zo zullen de toestellen alleen verkrijgbaar zijn via leden van de BCD. "Voorlopig houden we het op een samenwerking met 2by2. Het is niet direct de bedoeling om met 20 verschillende partijen te gaan samenwerken", aldus Dirk De Jonghe. "We willen eerst zien hoe dit loopt. Natuurlijk hopen we dat de N-joy een goed volume haalt, maar voorlopig is het koffiedik kijken. We kregen wel al enthousiaste reacties van resellers." BCD en 2by2 gaat de N-joy-pc’s promoten via een specifieke website, en op de tweede editie van de BCD Academia (donderdag 29 oktober) zullen alle leden resellers volledig worden gebriefd.

Het charter rond de pc’s is een eerste initiatief van de BCD. Afhankelijk van het succes zullen nog andere charters opgesteld worden, bijvoorbeeld voor printers of andere toestellen. "We gaan in elk geval ons "quality label" meer promoten."

2by2bcdbusinessdesktopitresellerproduct

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen