Nieuws

Mozilla beschuldigd van plagiaat

MetaLab, een Canadees bedrijf dat software-interfaces ontwerpt, beschuldigt Firefoxbouwer Mozilla ervan dat het grafische elementen steelt voor zijn nieuwe add-on-editor.

“Dit is belachelijk”, zegt MetaLab-oprichter Andrew Wilkinson in een interview. “Er is een duidelijk verschil tussen inspiratie en stelen. De afmetingen van hun grafische elementen zijn exact dezelfde als die van ons. Dezelfde pixels. Wanneer iemand zijn ontwerp van jouw server steelt, is dat gewoon grof.”

Mozilla is al langer bezig met het project Jetpack, dat de creatie van add-ons moet vereenvoudigen. FlightDeck, een bewerkingsprogramma voor Jetpack, lijkt als twee druppels water op een eerder voorstel van MetaLab.

“Meestal gaan we er licht over, lachen we ermee en nemen we zonder veel heisa contact op”, vervolgt Wilkinson. “Maar dit is schokkend.”

Wilkinson verwijst hiermee naar een voorstel dat zijn bedrijf in november aan Mozilla deed, voor dezelfde software-interface. “Wat me vooral stoort is dat Mozilla duidelijk niet wilde betalen voor het ontwerp, maar de grafische elementen alsnog van onze website plukte.”

Verontschuldigingen
Mozilla heeft woensdag zijn excuses aangeboden aan MetaLab. “Hoewel het huidige ontwerp duidelijk een andere richting uitgaat, hebben we per ongeluk de concepttekeningen en eerste ontwerpen gebruikt in onze blog en videoaankondiging.” Dat staat te lezen in Mozilla’s blogpost. “We bieden MetaLab onze excuses aan voor het gebruiken van hun website-elementen en voor het publiceren zonder bronvermelding.”

Daarmee is alles weer koek en ei tussen beide bedrijven. Mozilla-baas John Lilly erkende het probleem zeer snel en de zaak werd opgelost aan de telefoon. “Verontschuldigingen vlogen in het rond”, verklaart Wilkinson nog.

Mozilla zit goed op schema met de ontwikkeling van de Jetpack-ontwikkelaarskit: het bracht dinsdag een eerste versie van de software uit. Alle grafische elementen zijn van hun website verwijderd; videopresentaties en screenshots werden aangepast zodat de huidige inhoud van de kit getoond wordt.

businessflightdeckinternetitprofessionaljetpackmetalabmozillanieuws

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen