Nieuws

CEO Microsoft: “Windows Phone afvoeren was een vergissing”

windows phone
© Microsoft
Microsoft-CEO Satya Nadella zegt open en bloot dat het een vergissing was om de Windows Phone af te voeren. Zijn bedrijf heeft steken laten vallen bij de afdeling mobiele telefonie gaat, zegt hij.

Bij de release van de Windows Phone in 2010 was het app-aanbod veel beperkter dan op Android en iOS. Van een echte inhaalrace was nooit sprake en naarmate de jaren vorderden, besloot Microsoft om te focussen op softwareontwikkeling en meer specifiek integratie met Android en iOS. De actieve ontwikkeling voor Windows 10 Mobile werd uiteindelijk gestaakt in 2017. Toch had het einde van Windows Phone vermeden kunnen worden, aldus de Microsoft-CEO.

In een interview met Business Insider zegt Nadella vlakaf dat zijn bedrijf de Windows Phone wel had kunnen redden. “De beslissing waar volgens mij nog veel mensen over praten – en een van de moeilijkste die ik als CEO heb moeten nemen – was onze exit uit wat toen als de markt voor mobiele telefonie bestempeld werd. Achteraf gezien hadden we het wel kunnen doen werken. Misschien hadden we de categorie tussen pc’s, tablets en telefoons moeten heruitvinden”, stelt de CEO ietwat abstract.

Strijd tegen Android

Dat Nadella in alle eerlijkheid terugkomt op wat een van de grootste mislukkingen is geweest voor Microsoft, is opmerkelijk. Het is niet voor het eerst dat het Android van Google Bill Gates en co een flinke hak zetten. De oprichter van Microsoft zei nog dat het zijn grootste blaam ooit was om het met Windows Mobile te moeten afleggen tegen Android. Achteraf gezien heeft Google een briljante zaak gedaan door Android in 2005 op te kopen. Vandaag zijn er ruim 1 miljard smartphones en tablets die op Googles besturingssysteem draaien.

Steve Ballmer, ooit CEO van Microsoft, zei ook al eens dat hij het betreurt dat de techreus in de sleutelperiode in het begin van de jaren 2000 onvoldoende gefocust heeft op de telefoonindustrie. Hij gaf de ontwikkeling van Windows Vista aan als de belangrijkste reden.

Uitgelicht artikel Phone Link Windows Phone Link werkt nu ook met iPhones


 

businessmicrosoftwindows phone

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen