Nieuws

Samsung onthult AI-systeem ‘Gauss’ als concurrent voor ChatGPT en Bard

Samsung
© iStock / JasonDoiy
Na socialmediabedrijf X stelt ook Samsung een eigen AI-systeem voor: Samsung Gauss. Het zal concurreren met ChatGPT en Bard.

Dat AI de komende jaren alleen maar belangrijker zal worden, dat valt moeilijk te ontkennen. Techbedrijven willen daar allemaal een graantje van meepikken, of het nu om Google, Microsoft, OpenAI of zelfs X gaat. Inmiddels onthulde ook Samsung een generatief AI-model, ‘Gauss’, waarmee het naar een stuk van de AI-taart zal dingen.

Gauss werd onthuld tijdens het Samsung AI Forum 2023. Daar maakte de Zuid-Koreaanse technologiefabrikant bekend dat zijn de AI in drie tools naar het publiek komt: Samsung Gauss Language, Code en Image. Die namen geven meteen aan waar de tools voor moeten dienen, namelijk het genereren van taal, code en beelden.

Language, Code & Image

Net zoals andere AI-producten is Samsung Gauss een groot taalmodel dat overweg kan met menselijke taal. De functie van Samsung Gauss Language zal dan ook in lijn liggen met die van ChatGPT en Bing: schrijven, samenvatten en vertalen behoren allemaal tot de mogelijkheden. Samsung zou deze tool op hun smartphones, laptops en tablets willen integreren, al is nog niet helemaal duidelijk hoe dat zal gebeuren. Of de dienst gratis blijft, bijvoorbeeld, en of Samsung Gauss überhaupt Engels spreekt zijn momenteel de voornaamste vragen daarbij. Samsung geeft er in ieder geval nog geen antwoord op.

Samsung Gauss Code moet dan weer dienen om het werk van programmeurs makkelijker te maken. Volgens Samsung zou het AI-model in staat moeten zijn om code te becommentariëren en helpt het je meteen je code testen.

Samsung Gauss Image zal op bestaande modellen als DALL-E of MidJourney lijken. Zo’n tool zou je kunnen helpen om beelden te generen met behulp van AI, maar eventueel ook om de kwaliteit van foto’s en andere afbeeldingen te verhogen.

Voor de nabije toekomst

Momenteel zou de AI al intern gebruikt worden door Samsung-werknemers. “In de nabije toekomst” zouden ook eindgebruikers kennis kunnen maken met het AI-systeem. Mogelijks zou dat al begin januari kunnen, wanneer Samsung de Galaxy S24-reeks naar verluidt zou voorstellen.  

De naam ‘Samsung Gauss’ is geïnspireerd door wiskundige Carl Friedrich Gauss, die de principes van de normaalverdeling uiteenzette. Die wiskundige principes zijn onmisbaar voor hoe AI-systemen functioneren.

Uitgelicht artikel Elon Musk Elon Musk lanceert AI-systeem ‘Grok’
aisamsungSamsung Gauss

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen