Nieuws

TikTok-moederbedrijf gebruikte ChatGPT bij ontwikkeling eigen AI-systeem

Facebook TikTok logo
© iStock / 5.15 West
Het moederbedrijf van TikTok ontwikkelt een eigen AI-systeem, maar gebruikt daarvoor ChatGPT. Dat blijkt tegen de regels te zijn.

Dat TikTok met de ‘For You’-pagina een pronkstuk in handen heeft, daar is moederbedrijf ByteDance zich zeer van bewust. Het algoritme, aangedreven door AI, slaagt erin om gebruikers zo veel mogelijk tijd in de app te doen spenderen. Achter de schermen werkt het TikTok-bedrijf ook aan een AI-chatbot, met hulp van ChatGPT.

Personeel van ByteDance gebruikt inderdaad ChatGPT om de TikTok-chatbot vorm te geven. The Verge signaleert meerdere gesprekken daarover op Lark, het platform dat ByteDance-werknemers gebruiken om contact te houden met elkaar. Uit de gesprekken blijkt dat het gebruik van ChatGPT niet beperkt is tot een vraag links en een vraag rechts. Meerdere werknemers botsen regelmatig op de limiet van de API. Dat is niet verwonderend, aangezien de chatbot in bijna elk aspect van de ontwikkeling gebruikt wordt, of het nu om training of evaluatie gaat.  

Uitgelicht artikel TikTok TikTok-moederbedrijf krijgt gamingtak niet van de grond en herstructureert

Ook interne documenten zouden datzelfde beeld laten zien. Voor de ontwikkeling van een eigen AI-chatsysteem en bijbehorend taalmodel, gebruikt ByteDance ChatGPT. Intern heet het project rond dat AI-systeem nog ‘Project Seed’. Verschillende werknemers zouden, na verloop van tijd, een brief gekregen hebben om geen tekst meer te gebruiken die van GPT afkomstig was. The Verge zegt echter dat de technologie van OpenAI nog steeds gebruikt om de TikTok-AI te ontwikkelen. Werknemers zouden het Project Seed-model evalueren met ChatGPT. “Ze zeggen dat alles legaal moet zijn, maar eigenlijk willen ze vooral niet gepakt worden”, zegt een bron over het ChatGPT-gebruik tegen The Verge.

Geblokkeerd

Kort nadat The Verge de bal aan het rollen bracht, werden de accounts van ByteDance bij OpenAI geblokkeerd. Gebruikers van de API moeten er namelijk voor zorgen dat ze de API “voor een goede zaak” gebruiken. Bovendien stelt de gebruiksovereenkomst van OpenAI en Microsoft, die de technologie beiden te koop aanbieden, dat de output niet mag dienen om een nieuw AI-systeem op te richten.

Momenteel wordt die aanpak echter nog als een grijze zone bekeken: het verbod staat wel in de gebruiksovereenkomst voor de technologie, maar werd nog nooit gehandhaafd. Veel bedrijven bekijken het hergebruiken van ChatGPT-output dan ook als een grijze zone.

TikTok-chatbot?

Het moederbedrijf van TikTok werkt aan een chatbot. Hoewel dat systeem getraind wordt op data van TikTok zelf, ziet het er niet naar uit dat het chatsysteem voor Europa bedoeld is. Project Seed is dan ook geen project van TikTok, maar behoort toe aan moederbedrijf ByteDance. Het project is voorlopig volledig op China gericht. Daar zou de chatbot onder de naam ‘Doubao’ beschikbaar moeten komen. Onduidelijk is hoeveel vertraging de ontwikkeling van het systeem precies oploopt, nu de ontwikkelaars hun vragen niet meer aan ChatGPT kunnen stellen.

aibusinessChatGPTmicrosoftOpenAItiktok

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen