Nieuws

Volkswagen krijgt ChatGPT aan boord

volkswagen
© Screenshot Engadget (YouTube)
Volkswagen gaat ChatGPT integreren in zijn infotainment. Artificiële intelligentie moet complexere commando's mogelijk maken in de wagen.

Tot nog toe was MBUX van Mercedes de slimste van de klas, maar het wonderkind van OpenAI, ChatGPT, komt nu ook naar de cockpit. Onder meer de facelift van de Golf 8 zal artificiële intelligentie aan boord krijgen voor de bediening in de wagen. Dat maakte Volkswagen bekend op de CES 2024 in Las Vegas. Mercedes maakte in juni van vorig jaar al bekend dat het ChatGPT gaat integreren, maar het is nog niet duidelijk welke constructeur er het eerst mee op de markt komt.

Volkswagen kan ChatGPT naar eigen zeggen uitrollen voor zijn wagens die de laatste generatie van zijn infotainment heeft, zijnde de ID.7, ID.5, ID.3 en de nieuwe Tiguan, Passat en Golf. ChatGPT moet een “standaardfeature” worden in die voertuigen, ergens in de loop van het tweede kwartaal van 2024. Welke regio eerst aan de beurt is, blijft nog afwachten, al krijgen de VS wellicht de primeur. De rest van de wereld volgt – zoals zo vaak – later pas.

ChatGPT voor stembediening

Concreet zal ChatGPT gebruikt worden om de huidige mogelijkheden van de stemassistent uit te breiden. Zo zal die gevatter reageren. Zeg bijvoorbeeld “Ik heb het koud” en het systeem zal de temperatuur in de wagen verhogen of de zetelverwarming aanzetten. Mercedes introduceerde dergelijke interacties met MBUX. Verder zal je zowat alles van media- tot klimaatbediening via je stem kunnen aansturen. Het grote voordeel lijkt dat ChatGPT je veel beter zal verstaan. Een stemcommando aan IDA, de huidige assistent van Volkswagen, wordt te vaak niet of verkeerd begrepen. Voor het eerst zou je echt een conversatie kunnen gaan voeren, dan wel in een ongemakkelijke vraag-antwoordsituatie belanden.

Handig is wel dat het nieuwe systeem met ChatGPT een verlengstuk wordt van IDA. De bestuurder hoeft niets te installeren of activeren. Wanneer IDA vast komt te zitten, kan die doorschakelen naar ChatGPT. Volkswagen benadrukt dat het geen toegang krijgt tot de inhoud van gesprekken en dat die gegevens nergens opgeslagen worden. Voorlopig blijft het nog uitkijken naar meer concrete voorbeelden uit de praktijk. Op CES zagen we in demo waarin de wagen een antwoord gaf op “Wat zijn dinosaurussen?”. En in het promospotje van Volkswagen vraagt acteur Ewan McGregor of een kilt formeel genoeg is voor een rodeloperevent. Als dergelijke vragen in de praktijk even vlot beantwoord worden als in de demo’s, wacht er misschien wel een echte revolutie in auto-infotainment.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen