Nieuws

Apple wil ontwikkelaars doen betalen voor sideloaden op iOS

App verwijderen of verbergen iPhone
© Apple
Apple lijkt van plan om ontwikkelaars toch te laten betalen voor het sideloaden van apps in iOS. De Europese Digital Markets Act laat gebruikers toe om apps uit externe bronnen te installeren.

De nieuwe regelgeving die de Europese Unie oplegt resulteerde in de Digital Markets Act (DMA). Een van de gevolgen is dat iOS-gebruikers de vrijheid zullen krijgen om apps te sideloaden, oftewel apps uit externe bronnen te installeren. Tot nog toe verliep de installatie van een app altijd via de App Store. Nog een gevolg van de DMA is dat je straks in apps als Spotify rechtstreeks bij de aanbieder aankopen kan doen of een abonnement kan afsluiten, zonder dat je via de kassa van Apple moet passeren.

Betalen voor sideloaden op iOS

De iPhonebouwer lijkt nu toch inkomsten te willen puren uit het sideloaden van apps, door aan ontwikkelaars een vergoeding te vragen als zij hun app extern beschikbaar willen maken. Dat meldt althans The Wall Street Journal. Daarbovenop wil Apple de nodige controle houden en apps eerst doorlichten voordat ze extern mogen worden geïnstalleerd.

Hoewel de Amerikaanse krant eraan toevoegt dat Apple zijn plannen rond het nieuwe proces nog niet heeft afgerond, zou de strategie in lijn liggen met een andere aanpassing die Apple doorvoerde in zijn Amerikaans App Store-beleid, namelijk de mogelijkheid om buiten Apples eigen appwinkel aankopen te kunnen doen, rechtstreeks in iOS-apps dus.

Het sideloaden van apps op iOS blijft voorlopig wel exclusief voor inwoners van de Europese Unie. De DMA treedt op 7 maart in voege.

appleBeveiligingiossideloaden

Gerelateerde artikelen

Volg ons

€350 korting op de Tenways CGO600

€350 korting op de Tenways CGO600

Bekijk de CGO600