Nieuws

Motorola en Lenovo krijgen verkoopverbod in Duitsland

Motorola smartphone
© Motorola
Een patentzaak zorgt ervoor dat Lenovo en Motorola geen mobiele toestellen meer mogen leveren in Duitsland.

Er hangen Motorola donkere wolken boven het hoofd: heel wat toestellen van Motorola en moederbedrijf Lenovo mogen in Duitsland binnenkort niet meer verkocht worden. De reden daarvoor zit in de internetverbinding van de toestellen.

Lenovo, het moederbedrijf van Motorola, ligt al enige tijd in de clinch met InterDigital, een Amerikaans bedrijf dat chips ontwerpt. Volgens het Amerikaanse bedrijf zou Lenovo verschillende patenten omtrent WWAN-modules geschonden hebben. Dat zijn chips die er in laptops en smartphones voor zorgen dat je verbinding kan maken met het internet en websites kan bezoeken. Volgens InterDigital zou Lenovo gepatenteerde technologie gebruiken, waar het bedrijf eigenlijk voor zou moeten betalen.

Dat doet de Chinese fabrikant niet. Daar zijn ze namelijk van mening dat InterDigital te veel geld vraagt voor een licentie. Op zich is die bewering niet zo heel ongewoon. De technologie van InterDigital is vrij essentieel en moet daarom aan eerlijke prijzen gelicentieerd kunnen worden. Lenovo vindt het gevraagde bedrag te hoog, maar de Duitse rechtbank is het eens met InterDigitial: Motorola en het moederbedrijf willen niet voldoende duiten in het zakje doen.

Verkoopverbod

Om die reden verbiedt de Duitse rechtbank de verkoop van heel wat Motorola- en Lenovo-toestellen. Het gaat daarbij om álle producten van Motorola en Lenovo waar een simkaart of eSIM bij komt kijken: vanaf een telefoon mobiele netwerkverbindingen kan aangaan, is namelijk zo’n WWAN-module nodig.

Niet dat de toestellen daardoor meteen uit de winkel verdwijnen. Toestellen die nog op voorraad zijn, mogen nog verkocht worden zo lang de voorraad strekt. Voor Lenovo en Motorola zelf is het verdict strenger: zij mogen de toestellen niet meer verkopen, ongeacht de voorraad. Het verbod treft telefoons van Motorola en tablets en laptops van Lenovo.

In België en Nederland mogen de toestellen voorlopig wel nog gewoon verkocht worden. De patentzaak speelt namelijk op Duits niveau, waardoor de beslissing geen gevolgen heeft in het buitenland.

Uitgelicht artikel Motorola Edge 50 Pro Motorola Edge 50 Pro review: AI voor merkbaar betere foto’s
duitslandmotorolapatentzaak

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen