X gaat likes verbergen om engagement aan te zwengelen

X
© iStock / Kenneth Cheung
Gebruikers op X kunnen straks berichten liken ‘zonder zich zorgen te maken over wie dat te zien krijgt’. Hiervoor gaat X dus je gelikete berichten verbergen.

Momenteel zijn er twee manieren om te zien wat iemand heeft geliked. Enerzijds is er natuurlijk het like-tabblad onder berichten, met het aantal likes én wie het bericht leuk vonden. Anderzijds toont het vind-ik-leuk-overzicht onder het gelijknamige tabblad op je profiel welke posts jij leuk vond. Die onderdelen worden nu geschrapt, schrijft X’s senior software-engineer Enrique Barraqan in een bericht op X.

Barraqan benadrukt dat degene die het bericht plaatste, nog steeds kan zien wie er likes hebben uitgedeeld. Je zal bovendien altijd kunnen zien hoeveel likes een bericht heeft.

Interesse in “gedurfde content”

Volgens X-topman Haofei Wang creëert dit ruimte voor het liken van “gedurfde content”. Wang zegt dat gebruikers zich momenteel nog te vaak ontmoedigd voelen om zulke berichten een like te geven, omdat anderen kunnen zien wat ze hebben geliket.

Wang benadrukt ook dat dit ten goede komt aan het algoritme voor de For You-pagina van X. Het For You-algoritme baseert zich namelijk op al gelikete berichten om content voor te schotelen. Kortom: als gebruikers meer gedurfde content liken, krijgen ze daar ook meer van te zien.

Beschermen van het publieke imago

Het lijkt er ook vooral op dat X het publieke imago van gebruikers wil beschermen. Niet alleen van de ‘alledaagse’ gebruikers, maar zeker ook van politieke figuren. In 2017 bleek nog dat de Amerikaanse Senator Ted Cruz pornografische content had geliket. Enkele jaren later likete een account van de Chinese ambassade in het Verenigd Koninkrijk eveneens zulke content.

Ook X-eigenaar Elon Musk staat bekend om het liken van verwerpelijke content. Zo likete de miljardair in 2023 diverse transfobische berichten. Door de likes te verbergen, krijgen we daar nu niets meer van te zien. Tenzij ze een bericht retweeten, uiteraard: dat blijft wel gewoon zichtbaar.

privacysociale mediax

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen