Netflix laat je straks naar wens HDR in- en uitschakelen

Netflix accountdelen
Als een film of serie op Netflix HDR ondersteunt en je Android-telefoon dit ook ondersteunt, zal dit automatisch worden geactiveerd. Kijk je de content liever zonder HDR? Dat kan straks ook.

Steeds meer smartphones kunnen overweg met HDR, ofwel High Dynamic Range. Het voordeel van HDR is dat er een veel breder kleurenspectrum wordt getoond. Om de volledige kleurruimte te tonen, ligt de helderheid van HDR-content ook wat hoger. Bovendien zorgt dit ervoor dat de weergave van bepaalde elementen in het beeld, zoals de zon, veel realistischer wordt. Met HDR is de zon het helderste deel van het beeld. Voor een schaduw geldt het omgekeerde, die zijn juist het donkerst.

Daar kleven ook nadelen aan: soms worden beelden met HDR veel te donker. Netflix lijkt hier nu een oplossing voor te willen bieden.

Beelden met HDR te duister

Dat nadeel speelt vooral bij films en series die van zichzelf al vrij duister zijn. Dat effect wordt met HDR nog versterkt. Hierdoor verdwijnen sommige details uit beeld, zeker als je zelf in een verlichte ruimte zit. Op zo’n moment wil je HDR het liefst uitschakelen om ‘alle details’ te zien. Echter, dat is niet mogelijk in de Netflix-app op Android. HDR wordt ingeschakeld als je telefoon dit ondersteunt en de content HDR-gegevens bevat. Toch lijkt hier nu verandering in te komen. Dat meldt Android-tipster AssembleDebug.

Er wordt volgens de tipster gewerkt aan een knop om de HDR-modus uit te schakelen. Hierdoor schakelt de streamingsdienst over op de SDR-weergave, oftewel Standard Dynamic Range. Die weergave wordt nu al gebruikt voor smartphones en televisies zonder HDR. Weldra kan je daar dus ook gebruik van maken op telefoons met HDR, wanneer jij dat wil.

Het levert je bovendien een langere batterijduur én lager dataverbruik op. HDR-content gebruikt namelijk net iets meer mobiele data. Wanneer de knop jouw telefoon bereikt, blijft momenteel koffiedik kijken. Hoewel de mogelijkheid getest wordt in een bètaversie, heeft Netflix nog niets losgelaten over de functie.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business