Nieuws

New York zet in op ouderlijke toestemming voor sociale media

sociale media smartphone
© Urupong / iStock
Is sociale media verslavend? Volgens wetgevers in de staat New York, die de impact ervan willen verkleinen, wel.

Kinderen en jongeren smullen volop van sociale media. Niet iedereen vindt dat even positief: vooral in Amerika weerklinken de kritische stemmen steeds luider. Wat dat betreft staat de staat New York op de voorhoede. Eerder voerde de stad New York al een campagne waarbij de invloed van sociale media werd vergeleken met die van sigaretten: nefast. Nu wordt er een wet gestemd die ouders meer invloed moet geven op het socialemediagebruik van hun kinderen.

SAFE

Concreet gaat het om een wet die vorig jaar werd voorgesteld. In ware Amerikaanse stijl, staat de wet gekend onder het acroniem ‘SAFE’. Dat staat voor ‘Stop Addictive Feeds Exploitation’, en moet een rem zetten op de aantrekkingskracht van algoritmische feeds. Op socialemediaplatformen zoals Instagram en TiKTok bepaalt zo’n algoritme wat je precies te zien krijgt en in welke volgorde. Volgens de wetgevers werkt zo’n algoritmische feed, die jongeren op hun wenken bedient, te verslavend.

Wetmakers willen de impact van die “verslavende feeds” beperken door ze bij jonge gebruikers weg te halen. Het wetsvoorstel bepaalt dat kinderen geen toegang meer krijgen tot die algoritmische feeds, tenzij hun ouders daar expliciet toestemming voor geven. Zodoende zouden de kinderen in Instagram enkel naar de “Volgend”-feed kunnen kijken, tenzij hun ouders de “Voor jou”-feed ontgrendelen.

In een laatste wijziging van de wet werd ook bepaald dat in-app notificaties niet zomaar toegestaan worden. Ouders kunnen er nu al voor zorgen dat hun kinderen ’s avonds en ’s nachts geen notificaties meer ontvangen, maar in de app blijft alles vrolijk verder rinkelen. Ook dat wordt nu aangepakt: tijdens de nachtelijke uren worden die meldingen nu verborgen, tenzij de ouders ze ontgrendelen.

Voorlopig akkoord

New York is niet de enige staat die sociale media wil beregelen. Ook in Utah en California wordt gewerkt aan wetgeving voor onlineplatforms zoals Facebook, Instagram en TikTok. De kans dat de wetgeving in New York er komt is reëel: volgens The Wall Street Journal zouden betrokken wetmakers reeds een voorlopig akkoord gesloten hebben.

amerikanew yorkouderijke controlesociale media

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen