Nieuws

Snapdragon 8 Gen 5 wellicht door Samsung Foundry gemaakt volgens 2nm-proces

snapdragon 8 gen 5
© iStock
Qualcomm wil graag opnieuw gaan samenwerken met Samsung Foundry voor de productie van chips, zoals de Snapdragon 8 Gen 5.

De voorbije jaren had Qualcomm net afstand genomen van Samsung Foundry en liet zijn Snapdragon-chips door TSMC produceren. Qualcomm ziet wel wat in het nieuwe 2nm-proces van Samsung. Het denkt nu aan een gedeeltelijke switch naar Samsung Foundry, voor de Snapdragon 8 Gen 5, die in 2025 op de markt moet komen.

Business Korea citeert de intenties van Qualcomm-CEO Cristiano Amon. Tijdens een mediabriefing in Taipei (Taiwan), liet die zich ontvallen dat hij voor toekomstige Snapdragon-chips een tweeledige strategie wil hanteren. Lees: chips laten produceren door TSMC, maar tegelijkertijd ook door Samsung Foundry. “De huidige focus zal blijven liggen bij de productie bij TSMC, maar er zal een tweede partij nodig zijn om onze volledige productie te realiseren”, wist hij.

2nm-proces voor Snapdragon 8 Gen 5

Qualcomm heeft al vaker zijn chips laten bakken door Samsung Foundry. De Snapdragon 888 werd gemaakt volgens diens 5nm-procédé en de Snapdragon 8 Gen 1 met Samsungs 4nm-proces. Beide chips kregen wel te maken met hitteproblemen en een mindere energie-efficiëntie. Daarop maakte Qualcomm de overstap naar TSMC en zijn 4nm-proces voor de Snapdragon 8+ Gen 1, Snapdragon 8 Gen 2 en Snapdragon 8 Gen 3.

De Snapdragon 8 Gen 4, die Qualcomms speciale Oryon CPU-kernen gebruikt, zal wellicht volgens het 3nm-proces van TSMC geproduceerd worden. Qualcomm dacht er even aan om ook die te laten maken door Samsung Foundry (3 nm), maar dat lijkt weinig waarschijnlijk. Als Samsungs productieproces voor 2nm-chips een goede reputatie kan voorleggen (een hoog percentage van chips die voorbij de kwaliteitscontrole komen), dan mogen de Zuid-Koreanen zich aan een forse bestelling verwachten voor de Snapdragon 8 Gen 5.

Uitgelicht artikel Arm Arm gaat AI-chips ontwerpen in nieuwe divisie
halfgeleidersmobielqualcommsamsung foundrySnapdragon 8 Gen 5tsmc

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen