Nieuws

ByteDance (TikTok) traint AI-modellen op Amerikaanse bodem

TikTok
© ByteDance
Hoewel TikTok officieel geen toegang meer krijgt tot krachtige chips van Nvidia, heeft uitgever ByteDance toch een achterpoortje gevonden om zijn AI erop te laten trainen.

The Information meldt dat Oracle als TikTok-partner fungeert en het Chinese bedrijf toegang geeft tot geavanceerde chips, zodat het zijn AI er alsnog mee kan laten trainen, op Amerikaanse bodem dan nog. Dat is niet onwettelijk, omdat de chips niet verkocht worden, maar enkel verhuurd. ByteDance huurt Amerikaanse servers van Oracle, waarop de Nvidia H100-chips in de cloud toegankelijk zijn.  

De Amerikaanse overheid heeft sinds 2022 een verbod uitgevaardigd op de verkoop van geavanceerde AI-chips aan Chinese bedrijven. De regering-Biden vreest dat ByteDance wel degelijke nauwe banden heeft met Peking en dat Amerikaanse AI-chips gebruikt kunnen worden voor militaire doeleinden, spionage of economische voordelen. In april stemde de Amerikaanse regering nog een wetgeving die ByteDance ertoe verplicht om zijn activiteiten in de VS te verkopen. Anders riskeren ze een ban. De Chinezen hebben nog tot begin 2025 om een verkoopdeal af te ronden, waardoor ze dus nog wat speling hebben om hun strategie te herbekijken. 

ByteDance traint AI op Nvidia-chips 

Hoewel ByteDance dus op Amerikaanse bodem AI-modellen traint, kan het hen wel moeilijk gemaakt worden om die data terug te sturen naar hun hoofdkwartier in China. Dat zeggen Amerikaanse cloudproviders en een voormalige werknemer van Nvidia aan The Information. 

ByteDance is niet het enige Chinese techbedrijf dat de regels ombuigt. Zo zouden ook Alibaba en Tencent gelijkaardige overeenkomsten willen afsluiten, om zo alsnog toegang te krijgen tot de gegeerde AI-chips. Bij die bedrijven is het alvast lastiger om dat te voorkomen, aangezien ze hun eigen datacenters hebben in de VS. Zij hoeven er dus geen te huren van Amerikaanse aanbieders. 

Oracle lijkt eerder een uitzondering, door te willen samenwerken met een groot Chinees bedrijf. Nog volgens The Information zouden twee kleinere cloudproviders uit de VS aanboden hebben afgewezen om servers net Nvidia H100-chips te verhuren aan ByteDance en China Telecom, omdat hun intenties “te zeer indruisten tegen de Amerikaanse regulering van chips”. Oracle kon de winstgevende opportuniteit blijkbaar niet laten liggen. Mogelijk gaat de regering-Biden de wetgeving nog verstrengen, om dergelijke constructies te verbieden.

Uitgelicht artikel TikTok Populaire TikTok-accounts gehackt door beveiligingslek
artificiële intelligentieByteDancetiktok

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen