Nieuws

Google gaat zoekresultaten opnieuw indelen op pagina’s

Google zoekresultaten
© iStock / LICreate
Google zet een stap terug in de tijd en gaat de zoekresultaten niet langer in een oneindige lijst, maar op pagina's aanbieden.

Iets waar elke internetgebruiker hoe dan ook mee in contact komt, zijn de zoekresultaten bij Google. In de begindagen van de zoekmachine liet die nog resultaten op verschillende pagina’s zien, waardoor je moest doorklikken om extra resultaten te zien. Een aantal jaren lang verdween die paginering, maar nu komt ze terug.

In oktober 2021 maakten mobiele gebruikers het voor het eerst mee: om meer zoekresultaten te zien, moesten ze niet langer naar een tweede pagina doorklikken, maar konden ze gewoon blijven scrollen. Een jaar later, in december 2022, rolde Google die oneindige lijst met zoekresultaten ook uit naar de desktop. Sneller dan verwacht draait het zoekmachinebedrijf die beslissing terug.

Dat is wat een Google-medewerker tegen Search Engine Land, een nieuwswebsite die zich focust op zoekmachines en SEO, zegt. Volgens de medewerker staat Google klaar om de paginering terug te brengen naar de zoekmachine, en zou dat deze zomer al gebeuren. Wie Google gebruikt via een pc of laptop, zal vanaf 25 juni opnieuw pagina’s met zoekresultaten zien.

Die pagina’s zullen er wel iets anders uitzien dan vroeger. In de vroege dagen van de zoekmachine kon je onderaan tussen de verschillende pagina’s klikken. Het iconische ‘Gooooooooogle’ onderaan de pagina’s, waarmee je makkelijk kon navigeren, zou dus niet terugkomen. In plaats daarvan komt er een ‘Volgende’-knop waarmee je de volgende resultaten te zien krijgt.

Het iconische ‘Goooooooogle’.

Mobiele gebruikers moeten wat langer wachten: daar worden zoekresultaten binnen enkele maanden pas opnieuw gepagineerd. Op mobiele toestellen zullen gebruikers een knop te zien krijgen met ‘meer resultaten’.

Weinig toegevoegde waarde

Google voert de paginering opnieuw in omdat zo’n oneindige pagina niet voldoende toegevoegde waarde biedt aan gebruikers. Mooi meegenomen is dat het bovendien maar een aantal zoekresultaten per pagina moet vinden, waardoor de zoekmachine sneller en zuiniger kan gaan werken. Nu toont Google namelijk heel wat resultaten die niet of minder relevant zijn, ook als je tevreden bent met het bovenste resultaat. Door die resultaten niet te tonen, bespaart Google ook energie.

Wat de beslissing betekent voor Googles AI-samenvattingen, die in sommige regio’s boven zoekresultaten verschijnen, is niet geweten.

Uitgelicht artikel Google zoekresultaten Google schroeft AI-samenvattingen fors terug
googlezoekmachine

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen