Nieuws

OpenAI blokkeert ChatGPT in China, Rusland en Noord-Korea

chatgpt loginscherm
© photosince / Shutterstock.com
OpenAI zorgt ervoor dat ChatGPT niet meer werkt in enkele landen, waaronder China, Rusland en Noord-Korea.

AI-chatbots zoals ChatGPT zijn over de hele wereld populair. Dat is echter niet de bedoeling: OpenAI biedt de chatbot namelijk niet overal aan. Toch kunnen mensen in “niet-ondersteunde landen” gebruik maken van ChatGPT, al komt daar snel een einde aan.

Op hun website houdt OpenAI een lijst bij van welke landen het allemaal ondersteunt. De diensten van het bedrijf zijn toegankelijk in heel Amerika en West-Europa, en een groot deel van Oost-Europa. Ook Zuid-Azië en een heleboel Afrikaanse landen krijgen toegang tot ChatGPT en andere AI-tools van het bedrijf, maar voor een aantal landen geldt dat niet. Onder andere China, Rusland, Saudi-Arabië en Noord-Korea komen niet voor op de lijst.

ChatGPT met een omweg

Dat wil zeggen dat OpenAI in die landen geen diensten aanbiedt. Wie in die landen naar chat.openai.com surft om met GPT aan de slag te gaan, zal daar geen toegang tot krijgen. Toch kunnen gebruikers via een omweg alsnog aan de slag met de AI-tools: wie een klein beetje kan coderen, kan namelijk ook via de API met de chatbot converseren.

OpenAI kan al langer zien dat ChatGPT aanvragen krijgt vanuit die niet-ondersteunde landen en besluit daar eindelijk een punt achter te zetten. In februari blokkeerde het al een aantal accounts dat vanuit die landen opereerde. Volgens het bedrijf wendden die gebruikers de technologie vooral aan om phishing makkelijker te maken en om malwareprogramma’s te schrijven, wat niet is toegestaan. Nu gaat het bedrijf er echter met de grove borstel door: het bedrijf verstuurt mails naar organisaties die in de niet-ondersteunde landen gebruikmaken van OpenAI-technologie.

In die e-mails is het bedrijf duidelijk: “Onze data toont dat er API-verkeer vanuit uw organisatie vertrekt in een regio die OpenAI momenteel niet ondersteunt. We zullen bijkomende maatregelen nemen om API-verkeer te blokkeren uit regio’s die niet op onze lijst van ondersteunde landen en territoria staan”.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business