Volkswagen voegt ChatGPT toe aan zijn wagens

Volkswagen logo
© Unsplash/Julian Hochgesang
Volkswagen heeft deze week aangekondigd ChatGPT toe te voegen aan zijn recente wagens. De AI-chatbot complementeert Volkswagens eigen IDA-assistent.

Recente Volkswagen-modellen beschikken over de digitale IDA-assistent, die prangende vragen kan beantwoorden en routebegeleiding opstart. Voor de wat lastigere vragen klopt Volkswagen nu aan bij OpenAI’s ChatGPT. De AI-chatbot is toegankelijk op alle recente ID.-modellen, evenals de nieuwe Golf, nieuwe Tiguan en de nieuwe Passat.

Toegang via de IDA-assistent

Om van ChatGPT gebruik te maken, hoef je geen aparte app te installeren. De AI-chatbot zit gewoon ingebouwd in IDA. Hiervoor moet je wel je VW Connect of Connect Plus koppelen aan een recente Volkswagen. Vervolgens kan de AI bijvoorbeeld zoekresultaten voorlezen. Ook zorgt ChatGPT ervoor dat je met natuurlijke taal kunt interageren met de auto.

Vragen die u aan IDA stelt, hoeven ook niet meer alleen over de auto zelf te gaan. OpenAI’s AI kan ook informatie over toeristische attracties delen, sportwedstrijden samenvatten en wiskundige vragen oplossen. Wanneer je zulke vragen stelt, wordt ChatGPT automatisch geactiveerd. De software draait niet op de wagen zelf: de vragen worden via de systemen van Cerence Inc., een partij die zich specialiseert in AI voor de auto-industrie, naar OpenAI gestuurd.

Uitgelicht artikel chatgpt loginscherm OpenAI blokkeert ChatGPT in China, Rusland en Noord-Korea

Geen toegang tot voertuiggegevens

Volkswagen benadrukt dat OpenAI’s chatbot geen toegang krijgt tot voertuiggegevens. De AI wordt bovendien niet getraind op uw vragen (en de antwoorden). Die worden meteen verwijderd van de systemen als ze uit beeld verdwijnen. Gebruikers kunnen er bovendien voor kiezen de AI uit te schakelen via de Volkswagen-app of het infotainmentsysteem.

Wie in België gebruik wil maken van de AI, moet daarvoor wel de systeemtaal aanpassen. IDA kan alleen in het Engels (US en UK), Spaans, Tsjechisch en Duits terugvallen op ChatGPT. Mogelijk wordt dit aanbod later nog uitgebreid.

aiChatGPTOpenAIvolkswagen

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen