iPhone 16-serie krijgt grotere en vervangbare batterijen

iPhone 16
© Unsplash/Amanz
Apple gaat de batterijen in zijn iPhones dit jaar voor het eerst ‘vervangbaar’ maken. Vanaf de iPhone 16-serie moet het hierdoor een stuk makkelijker zijn om je batterij te vervangen.

Apple buigt zich naar Europese richtlijnen rond het gebruik van batterijen in mobiele apparaten, zoals telefoons. De EU heeft bepaald dat dergelijke batterijen vanaf 2027 ‘vervangbaar’ moeten zijn. Dit betekent dat consumenten de batterij zelf moeten kunnen vervangen zonder specialistisch gereedschap. Hoewel 2027 nog ver weg is, zet Apple zich met de iPhone 16 alvast schrap voor de komst van de wetgeving, aldus Apple-analist Ming-Chi Kuo.

Grotere batterijen

Kuo zegt in de eerste plaats dat de aankomende iPhones grotere batterijen zullen krijgen. Dit sluit aan bij eerdere geruchten over de accu’s van de iPhone 16-serie. Vrijwel alle modellen krijgen een grotere batterij, met uitzondering van de 16 Plus. Naast de introductie van grotere batterijen, zou Apple ook nieuwe veiligheidsmaatregelen treffen. Een grotere batterijcapaciteit kan immers voor meer hitte zorgen tijdens het opladen en gebruik. Om dit te beperken, zou Apple een roestvrijstalen behuizing rond de batterij hebben gebouwd, aldus Kuo.

Tegelijkertijd maakt die behuizing het een stuk eenvoudiger om de batterij te vervangen. Hoe dit precies in zijn werk gaat, is nog onduidelijk. Mogelijk kan de behuizing simpelweg worden uitgenomen om de batterij te vervangen. De EU ziet het gebruik van lijm om accu’s vast te zetten liever verdwijnen. Om die lijm los te weken, is vaak specialistische apparatuur nodig.

Uitgelicht artikel Refurbished iPhones iPhone zal geen features meer verliezen als je scherm of batterij vervangt

Exclusief voor de Pro Max

Er bestaat nog enige onzekerheid over welke modellen ‘vervangbare’ batterijen krijgen. Kuo stelt dat Apple de functie in eerste instantie mogelijk alleen op de iPhone 16 Pro Max zal implementeren. Als de resultaten van dat model bevredigend zijn, wil Apple de techniek in 2025 uitrollen naar alle iPhones. De iPhone 16, 16 Plus en iPhone 16 Pro zouden dus nog niet beschikken over vervangbare batterijen.

Naast vervangbare batterijen, moet Apple het vanaf 2027 ook eenvoudiger maken om de iPhone te openen. Dit is uiteraard nodig om bij de batterij te kunnen komen. De impact van deze verplichting op de waterbestendigheid van iPhones is nog onduidelijk. Het is ook nog afwachten of de iPhone 16 Pro Max al een (glazen) achterkant krijgt die gemakkelijker te vervangen is, of dat Apple die wijziging pas later doorvoert.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business