Samsung brengt Matter 1.2 naar SmartThings

Samsung SmartThings
© Samsung
Samsungs SmartThings-platform biedt voortaan ook ondersteuning voor Matter 1.2. Daarnaast kan je voortaan dagelijkse routines van het smarthomeplatform delen met je gasten.

SmartThings biedt al langer ondersteuning voor Matter, zij het een oudere versie van de standaard. Matter 1.2, die in de aanstaande SmartThings-update wordt toegevoegd, komt met ondersteuning voor ‘slimme huishoudelijke apparaten’ in negen productcategorieën. Het gaat om apparatuur zoals slimme wasmachines, koelkasten, rookmelders en robotstofzuigers. Veel van die apparaten kon je eerder al wel op SmartThings aansluiten, maar alleen via de cloud.

Lokaal je apparaten bedienen

Matter zorgt er daarentegen voor dat je al je apparaten lokaal kan bedienen. Kortom: het stukje cloud wordt afgesneden. Hierdoor kan je de apparaten ook blijven bedienen met je telefoon als je even geen internet hebt, maar wel thuis bent. Dit vereist wel dat je smarthome-apparaten de Matter-standaard ondersteunen, en specifiek versie 1.2; alleen daarmee kan je huishoudelijke apparaten bedienen.

Versie 1.2 is overigens niet de nieuwste versie van Matter. Dit voorjaar kwam de Connectivity Standards Alliance (CSA) al met Matter 1.3. Daarin is de ondersteuning voor huishoudelijke apparaten verder uitgebreid. Waarom Samsung nu eerst de oudere Matter-versie toevoegt, is ons niet duidelijk geworden. Mogelijk heeft het ermee te maken dat er nog nauwelijks apparatuur is die de nieuwste Matter-versie ondersteunt.

Verbeteringen voor SmartThings

Naast de uitrol van Matter 1.2, komt Samsung ook met enkele verbeteringen voor SmartThings. Zo kan je voortaan meerdere Matter Hubs instellen in SmartThings. Als er één zo’n hub dan plots de geest geeft, kunnen de andere het werk overnemen. Onder meer Family Hub-koelkasten, smart tv’s en soundbars van Samsung kunnen dienen als Matter Hub.

Verder kan je voortaan dagelijkse routines delen met vrienden en familie. Hiervoor hoeven ze enkel een QR-code te scannen, waarna zij ook de routines kunnen gebruiken. De SmartThings AI Energy Mode moet je daarnaast helpen te besparen op je energiekosten. De functie laat je het energieverbruik van ondersteunde apparaten aanpassen.

De SmartThings-app krijgt tot slot een handige designwijziging. In het ‘Apparaten’-tabblad kan je nu naar links en rechts vegen om tussen kamers te wisselen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business