Windows 11 ziet marktaandeel stijgen tot bijna 30%

Windows 11 logo
© Microsoft
Windows 11 draait intussen op 29,7% van alle Windows-pc's, een toename van 2 procentpunt ten opzichte van mei.

Dat valt nog altijd in het niets bij het marktaandeel van Windows 10. Statcounter meldt dat het besturingssysteem nog steeds goed is voor een marktaandeel van 66,04%, ruim het dubbele van Windows 11. Vergeleken met mei is het marktaandeel in juni wel iets afgenomen, met dezelfde 2 procentpunt die Windows 11 juist als groei noteert, meldt Statcounter.

Na enkele maanden van groei voor Windows 10, lijkt zijn opvolger nu de overhand te nemen. Of dat te maken heeft met het naderende einde van de software-ondersteuning, is niet duidelijk. Het besturingssysteem krijgt vanaf oktober 2025 geen beveiligingsupdates meer. Tot die tijd worden er nog wel enkele handige functies toegevoegd, beloofde Microsoft recentelijk. Eerder kwam de AI-chatbot van Microsoft, Copilot, al naar Windows 10.

Charmeoffensief via banners

Intussen probeert Microsoft gebruikers op allerlei manieren te overtuigen om naar Windows 11 te upgraden. Via banners belicht het regelmatig de voordelen van de upgrade. Toch zal dat niet iedereen kunnen overtuigen. Niet alleen vanwege bugs die regelmatig opduiken na updates van Windows 11. Bovendien kan niet iedereen de overstap maken: je computer moet namelijk over specifieke hardware beschikken om de nieuwe Windows-versie te kunnen draaien.

Voor gebruikers met zo’n pc zit er niets anders op dan te upgraden naar een nieuwe pc. Werkt je computer met Windows 10 nog naar behoren, dan is daar momenteel eigenlijk nog geen reden toe. Vanaf eind volgend jaar is dat uiteraard een ander verhaal. Mogelijk neemt het marktaandeel vanaf dat moment ook sneller af. Dat gebeurde vorig jaar ook toen Microsoft de ondersteuning voor Windows 7 definitief stopzette. Sindsdien is de groei van Windows 11 ook in een stroomversnelling terechtgekomen.

Entree tot AI-tijdperk

De komst van AI naar Windows, en specifiek het Copilot+-programma, zal die groei mogelijk nog versnellen. Sinds midden juni zijn de eerste AI-pc’s ook in België verkrijgbaar. Voorlopig gaat het om pc’s met Qualcomms Snapdragon X Elite-chipsets.

Hoelang Microsoft die AI-transitie voortzet onder Windows 11, zal de tijd moeten uitwijzen. Windows 12 staat alweer aan de horizon en wordt ergens in 2025 verwacht.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business