iPhone X, AirPods en HomePod zijn nu ‘vintage’

iPhone X
© Unsplash / Koby Kelsey
Apple heeft de iPhone X, AirPods (1st gen) en de HomePod (1st gen) bestempeld als ‘vintage’. Hierdoor wordt het een heel stuk lastiger om de apparaten te laten repareren.

Bijna zeven jaar na de introductie van de iPhone X krijgt het toestel de stempel ‘vintage‘. Dat is de laatste stap in de levenscyclus van Apple-producten, voordat ze het label ‘obsolete’ (‘verouderd’) krijgen. Wanneer Apple het ‘vintage’-label op producten plakt, krijgen ze meestal geen updates meer. Bovendien garandeert Apple niet meer dat ze je apparaten kunnen repareren. Dat geldt ook voor externe partijen die met Apple samenwerken. Zij beschikken soms nog wel over voorraden van onderdelen, en kunnen hierdoor langer reparaties uitvoeren.

Niet lang nadat producten als ‘vintage’ bestempeld worden, verklaart Apple ze obsoleet. Dat gebeurt zeven jaar nadat Apple het product voor het laatst heeft verkocht. Voor de iPhone X is dat nog niet aan de orde. Die verscheen immers pas zeven jaar geleden. Eens die termijn wordt aangetikt, stopt Apple definitief met het aanbieden van zijn reparatiediensten.

Voor de AirPods (1e generatie) uit 2016 en de HomePod (1e generatie) uit 2017 geldt eveneens dat ze recent op de ‘vintage’-lijst terecht zijn gekomen. Ook voor deze audioproducten geldt dat de software-ondersteuning ten einde loopt, en Apple geen reparaties meer garandeert.

Tijd om te upgraden

Voor wie nog gebruikmaakt van een iPhone X, is dit dus het moment om te upgraden. Apple zal het toestel immers niet meer updaten, tenzij er een zeer ernstig lek opduikt. Dat zal de komende maanden nog geen problemen veroorzaken, maar mettertijd neemt de kans op lekken en veiligheidsrisico’s wel toe. Bovendien zullen ontwikkelaars mettertijd de ondersteuning van apps beëindigen.

Wat de AirPods betreft: die kun je nog jarenlang, mits ze goed werken, blijven gebruiken. Hoewel je geen updates meer zal ontvangen, gaat het dan toch vooral om nieuwe features. Die kregen de AirPods uit 2016 al enkele jaren niet meer. Uiteraard zijn de nieuwste AirPods ook een stuk geavanceerder dan de eerste generatie, en beschikken ze nu over usb-c-aansluitingen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business