Nieuws

Krijgt de Samsung Galaxy S25 AI-upscaling voor games?

De Snapdragon-chip in de Samsung Galaxy S25 maakt waarschijnlijk AI-upscaling mogelijk
© Qualcomm
Een nieuw gerucht suggereert dat de Samsung Galaxy S25-serie een upscaling-technologie kan gebruiken om games nog soepeler te laten draaien.

Dit nieuwe gerucht suggereert dat de Samsung Galaxy S25 gebruik gaat maken van AI-upscaling bij het spelen van games. Dit soort technologie is op pc’s al beschikbaar in de vorm van Nvidia’s DLSS, AMD’s FSR en Intels XESS. Binnenkort zorgt het misschien echter ook op de Galaxy S25-toestellen voor een soepelere game-ervaring.

Misschien niet op elke Samsung Galaxy S25

Het gerucht komt vanuit een post op het Chinese socialemediaplatform Weibo (via Android Headlines). Hier deelde de bekende leaker Digital Chat Station het nieuws dat de Qualcomm Snapdragon 8 Gen 4-chip een verbeterde Adreno 830-GPU krijgt. Die GPU zal ondersteuning hebben voor ‘frame interpolatie’.

Dit nieuws gaat dus specifiek over de aankomende Snapdragon-chip. Helaas weten we echter nog niet zeker of de Galaxy S25-toestellen hier in België voorzien zullen zijn van een Snapdragon-chip. We hebben namelijk verschillende geruchten gehoord over de mogelijke chip van de Galaxy S25 in verschillende delen van de wereld.

Zo zou er volgens sommige geruchten in elk toestel (in elke regio) een Snapdragon-chip zitten. Andere geruchten suggereren dan weer dat er in sommige regio’s weer voor een Exynos-chip wordt gekozen. We hebben zelfs gehoord dat Samsung misschien nog een derde chip van MediaTek zal gebruiken in sommige markten.

Het is dus nog maar de vraag of de Samsung Galaxy S25 hier de Snapdragon 8 Gen 4 krijgt. De chip zal ongetwijfeld wel in andere vlaggenschepen verschijnen en misschien ook sowieso wel in de Samsung Galaxy S25 Ultra. De S24 Ultra van dit jaar kreeg namelijk ook een Snapdragon-chip, terwijl de standaard S24 en S24 plus voorzien waren van een Exynos-chip.

Wat doet deze AI-upscaling precies?

Deze AI-upscaling is bedoeld om je hogere framerates te kunnen bieden bij games die grafisch vrij intensief zijn. Zo zegt de leaker dat de Snapdragon 8 Gen 4 ervoor kan zorgen dat je Genshin impact met een resolutie van 1080p en een verversingssnelheid van 120 fps kan spelen. Dat is erg indrukwekkend, want in deze game haalt de Snapdragon 8 Gen 3 maar maximaal 60 fps bij de hoogste grafische instellingen.

Bij frame interpolatie worden de bestaande frames van de game die je speelt geanalyseerd door AI, zodat deze AI zelf extra frames kan aanmaken die tussen de bestaande frames passen. Zo zien de beelden er uiteindelijk soepeler uit dan ze eigenlijk zijn.

Deze technologie moet ook door game-ontwikkelaars ondersteund worden, maar de impact kan in ieder geval heel groot zijn. Als de AI-upscaling goed wordt toegepast, kunnen we misschien zelfs console games zien verschijnen op toekomstige Android-vlaggenschepen. Dat zagen we ook al gebeuren bij de iPhone 15 Pro en Pro Max met games zoals Assassin’s Creed: Mirage.

Als dit gerucht blijkt te kloppen, moeten we dus eerst nog maar zien of alle Galaxy S25-modellen wel een Snapdragon 8 Gen 4 krijgen in België. Mocht dat niet het geval zijn, dan moet je misschien een ander Android-vlaggenschip overwegen om toch van AI-upscaling te kunnen genieten.

Uitgelicht artikel Samsung Galaxy S25 Samsung Galaxy S25 Ultra wordt dunste Ultra-telefoon in jaren

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business