Apple gaat contactloos betalen definitief openstellen in de EU

Apple Pay NFC
© Unsplash / CardMapr
Betaaldiensten van derden kunnen binnenkort contactloos betalen aanbieden op iOS. Dat is de uitkomst van langdurige onderhandelingen tussen Apple en de Europese Unie.

Medio juni kwam naar buiten dat Apple en de EU tot een akkoord waren gekomen over het gebruik van NFC in iPhones door derde partijen. Tot op heden is dat echter niet mogelijk: alleen Apple kan via Wallet contactloze betalingen uitvoeren met de NFC-chip op je iPhone. Nu beide partijen een overeenstemming hebben bereikt, komt daar verandering in. Weldra kunnen banken en andere betaaldiensten, net als op Android, contactloze betalingen aanbieden op iOS via NFC.

Betaaldiensten die de NFC-chip willen gebruiken, hoeven daar bovendien niet voor te betalen. Verder kwamen Apple en de EU tot overeenstemming dat de betaaldiensten hun eigen technologie mogen gebruiken, en dus geen Apple Wallet of Pay. De ontwikkelaars van betaaldiensten hoeven enkel de ‘Host Card Emulation-modus’ te gebruiken, zo melden de partijen in de aankondiging. Deze modus geeft hen toegang tot de NFC-chip in iPhones.

Voor gebruikers komt er ook een zichtbare wijziging. Zij kunnen straks bepalen welke betaaldienst ze het liefst gebruiken. Normaliter staan Apple’s eigen diensten ingesteld als standaard, maar dat kan je straks aanpassen. Niet alle betaalmethodes mogen echter zomaar het ecosysteem gebruiken: Apple moet ze eerst goedkeuren. Hiervoor moeten strikte richtlijnen worden opgesteld.

Enkel in de Europese Unie

Net als met de DMA-maatregelen dit voorjaar, gelden de nieuwe regels voor contactloos betalen enkel binnen de Europese Economische Ruimte (EER). Dat wil zeggen: je moet in een Europese lidstaat wonen. Je mag wel tijdelijk op reis gaan en behoudt dan de betaalmethoden die je al had ingesteld. Er wordt echter geen specifieke termijn genoemd.

Apple zal de maatregel voor tien jaar aanhouden. Daarna moeten de partijen de situatie rond digitaal betalen opnieuw overwegen. Tot die tijd ontloopt Apple forse boetes die het kon krijgen wegens strijdigheid met mededingingswetgeving. De EU was immers van mening dat Apple met zijn NFC-regels de concurrentie beperkte. De boete hiervoor kon oplopen tot 10 procent van de wereldwijde jaaromzet.

appleapple payapple walletcontactloos betaleniosmobielnfc

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen