Nieuws

UEFA legt Engels feestje op sociale media stil

UEFA Euro 2024
© FooTToo / iStock
Op sociale media vieren heel wat Engeland-supporters de winst op Nederland, maar de UEFA laat alle beelden van de match offline halen.

Gisterenavond speelde Engeland het Nederlandse elftal naar huis. Dat Engeland kan doorstoten naar de finale, werd uitbundig gevierd door heel wat Engelsen. UEFA legt het feestje, dat doorging op sociale media, nu stil.

Mr. Brightside

Terwijl de Engelsen en de Nederlanders elkaar gisteren bekampten, speelden The Killers in de Londense O2 Arena. De groep komt uit de VS, maar wist voornamelijk in het Verenigd Koninkrijk hits te scoren. Eén van die nummers, Mr. Brightside, staat in het Guiness World Book of Records omdat het zo lang in de Britse toplijsten stond. Inmiddels groeide het lied uit tot een officieus volkslied waar het Engelse publiek vrolijk met meebrult.

The Killers speelden voor een uitverkochte O2 Arena, maar konden het niet laten om de laatste momenten van de voetbalmatch te laten zien. Het optreden werd daarvoor kort stilgelegd terwijl de laatste minuten op het scherm geprojecteerd werden. Nadat de match afgefloten werd, schoot de groep confetti af, kwam de lichtshow weer op gang en zette de band hun bekendste nummer in. Tot groot jolijt van de aanwezige supporters, die massaal filmden en het resultaat daarna op sociale media postten.

Meeste filmpjes werden al offline gehaald, slechts enkelen staan nog online.

Tot onvrede van de UEFA, die de filmpjes nu offline laat halen. In sommige gevallen gaat het om bijzonder korte filmpjes waarin amper iets van de match te zien is. Toch krijgen heel wat gebruikers een bericht dat hun post offline gehaald werd. In die berichten, die The Verge kon inkijken, zegt de vereniging van de Europese voetbalverenigingen dat hun auteursrecht geschonden wordt.

Discussie mogelijk

Die krampachtige houding wordt niet geapprecieerd door fans. Terecht: of het auteursrecht hier daadwerkelijk geschonden wordt, valt namelijk te betwijfelen. De video’s tonen (een flard van) de match in een volledig andere context. De filmpjes verschillen hard genoeg van de uitzending zelf, waardoor het auteursrecht in principe niet geschonden wordt.

Die redenering lijken ze bij de UEFA, Instagram en X niet te volgen: de filmpjes worden na de klacht van UEFA, die eerder onterecht is, toch offline gehaald. Dit is natuurlijk niet de eerste keer dat er bij de UEFA fout gefloten wordt als er eigenlijk niets aan de hand is, maar dat Instagram en X zo vlot meegaan in de verzoeken valt op z’n minst opmerkelijk te noemen.

auteursrechtEuro 2024ontspanningsociale mediavoetbal

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen