E-bikemerk Cowboy stopt met Race-game na kritiek

Cowboy spelletjes
© Cowboy
Het Belgische e-bikemerk Cowboy heeft toegezegd de Race-game uit zijn Connect-software te verwijderen. Daarmee reageert het op hevige kritiek op het spelletje voor tijdens het fietsen.

Sinds kort dient de Connect-app van Cowboy voor meer dan alleen traffic alerts, crashdetectie en navigatiemogelijkheden. Je kunt er nu namelijk spelletjes in spelen en het zo opnemen tegen andere Cowboy-riders. Cowboy beloofde bij de lancering dat veiligheid op de eerste plaats staat; het is zodoende niet nodig om je handen van het stuur te halen om de spelletjes te spelen. Bovendien worden de spelletjes direct stopgezet als je tot stilstand komt, bijvoorbeeld bij een stoplicht. Toch zal Cowboy nu één van de games, Race, uit zijn Connect-software verwijderen.

Verkeersveiligheid

Dit doet het na felle kritiek vanuit de Nederlandse stad Amsterdam. Burgemeester Femke Halsema noemde het spel een gevaar voor de verkeersveiligheid. Ook wethouder van Verkeer Melanie van der Horst mengde zich in het debat en noemde de game “onveilig”. Van der Horst benadrukte dat verkeer geen spelletje is, en dat een spelletje zoals Race niet thuishoort op de openbare weg. Halsema liet nog weten met de politie en het Openbaar Ministerie te willen onderzoeken wat het mogelijk kon doen tegen de Race-game van Cowboy.

Dat is nu niet meer nodig: Cowboy heeft het spelletje voorlopig uit zijn Connect-app gehaald. Of de game ooit weer terugkeert, is nog niet zeker. Het bedrijf zegt de situatie eerst te willen evalueren en in gesprek te gaan met de gemeente Amsterdam. Cowboy benadrukt verder dat het fietsers vraagt een “veilige plek te zoeken voordat ze aan een race beginnen”. Wat echt een veilige plek is om een sprint van 500 meter te doen, is natuurlijk de vraag – overal kunnen zich onverwachte situaties voordoen.

Push en Burn blijven beschikbaar

Hoewel Cowboy stopt met de Race-game, blijven ‘Burn’ en ‘Push’ wel beschikbaar. Met ‘Burn’ stelt de Connect-software een calorieverbrandingsdoel dat je binnen één minuut moet halen. Dat begint met 4 calorieën in het eerste level, maar loopt bijvoorbeeld al op naar 23 calorieën in level 20.

Ook ‘Push’ is gericht op een test van je uithoudingsvermogen. Het doel is om zo veel mogelijk kracht op de pedalen te zetten. Kom je boven de drempelwaarde uit van een bepaald level, dan ga je door naar het volgende niveau. Je moet de trapkracht wel steeds 15 seconden vast kunnen houden.

Beide games zijn inmiddels beschikbaar in de Cowboy-app. Zoals gezegd kun je de Race-game voorlopig niet meer spelen. De tijd zal uitwijzen of de Belgische e-bikemaker een manier vindt om de game veiliger te maken voor rijders en omstanders.

Cowboye-bikemobielontspanning

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen