Android 15 werkt met Thread-netwerken van Matter

Android-logo
© Google
Android 15 krijgt waarschijnlijk ondersteuning voor het Thread-netwerk. Die netwerktechnologie wordt gebruikt voor de Matter-smarthomestandaard.

Thread is een van de ondersteunde netwerktypen voor Matter. Met Thread-netwerken kun je een slimme lamp of andere smarthome-apparatuur lokaal bedienen. Momenteel vereist dit nog wel dat je over een ‘bridge’ beschikt. Deze communiceert via Thread met je slimme apparatuur, maar via wifi met je smartphone. Smartphones kunnen momenteel namelijk nog geen apparatuur via Thread aansturen. Dat heeft twee oorzaken: Android ondersteunt Thread nog niet, en telefoons zijn nog niet uitgerust met Thread-modems.

Vanaf Android 15 is het eerstgenoemde obstakel opgelost, zo meldt Android-expert Mishaal Rahman, die hiervoor aanwijzingen vond in een bèta van Android 15. De functie is weliswaar in het besturingssysteem aanwezig, maar nog niet geactiveerd. Dat laatste is Rahman wel gelukt, waarna er een “Thread”-knop verscheen in het instellingenmenu met verbindingsopties.

“Als deze optie is ingeschakeld, komt dit apparaat in aanmerking om deel te nemen aan een Thread-netwerk, waardoor ondersteunde Matter-apparaten via deze telefoon kunnen worden bediend”, schrijft Google bij de functie. Hierdoor heb je dus geen Thread-hub, ook wel bekend als ‘Thread border router’, meer nodig om je Matter-apparaten te bedienen. Ook het instellen van slimme apparaten met Thread werkt straks via je smartphone.

Android TV OS 14

Recent introduceerde Google al ondersteuning voor Thread in Android TV OS 14. Sommige (nieuwe) Google TV’s kunnen zodoende dienen als Thread border router om je smarthome-ervaring te verbeteren. Android voor smartphones lijkt dus ook aan de beurt te komen, al heb je daar voorlopig maar weinig aan. Er zijn namelijk nog geen Android-telefoons waarvan bekend is dat ze de Thread-standaard ondersteunen. Mogelijk staat dit te veranderen met de Pixel 9 (Pro), die in augustus wordt uitgebracht.

Wat is Matter?

Thread maakt net als wifi en bluetooth deel uit van een gloednieuwe smarthomestandaard. De ontwikkelaars van de standaard, de Connectivity Standards Alliance (CSA), zien Matter als het grote nieuwe smarthomenetwerk. Als groot voordeel noemen ze dat Thread royalty-free is: dat betekent dat smarthomefabrikanten niet hoeven te betalen voor de techniek. Dat staat in schril contrast met Zigbee en Z-Wave, waarvoor fabrikanten wel moeten betalen.

Centraal staat dat je je apparatuur straks lokaal moet kunnen bedienen. Ook als je even geen wifi hebt, kun je lampen met Matter dus gewoon aan- en uitzetten, is het idee. Als je maar in het bluetooth-, thread- of wifibereik bent van de slimme apparatuur. Het is nog wel even wachten tot het ecosysteem aantrekt: momenteel zijn er relatief weinig apparaten die via Matter werken.

Androidandroid 15google pixel 9mattermobielsmarthomethread

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen