Blauwe vinkjes op X zijn misleidend, oordeelt de EU

X (Twitter) logo
© Shutterstock.com / sdx15
De Europese Unie heeft bepaald dat de blauwe vinkjes op X ‘misleidend zijn’ en een overtreding vormen op de Europese Digital Services Act (DSA).

De Europese Commissie heeft X vrijdag gewaarschuwd dat de blauwe vinkjes niet voldoen aan de richtlijnen van de Europese Digital Services Act (DSA). In de huidige opzet worden gebruikers immers misleid, oordeelt de Commissie: gebruikers denken dat accounts met zo’n blauw vinkje zijn geverifieerd, maar dat is niet het geval. Je hoeft enkel voor X Premium te betalen om een vinkje te krijgen. Dit beperkt Europese gebruikers in het maken van “vrije en geïnformeerde beslissingen” over de authenticiteit van een account.

Er is bovendien bewijs dat de blauwe vinkjes worden gebruikt om mensen te misleiden, zegt de Commissie.

Transparante advertentieweergave

Onder de DSA moet X verder openheid geven over de advertenties die het weergeeft en waarom gebruikers die te zien krijgen. Die openheid wordt echter niet geboden. X biedt namelijk geen “doorzoekbaar en betrouwbaar advertentiedepot, maar plaatst in plaats daarvan ontwerpkenmerken en toegangsbarrières die het depot ongeschikt maken voor zijn transparantiedoel ten opzichte van gebruikers,” schrijven de onderzoekers.

Wat de onderzoekers ook opviel, is dat X geen publieke data beschikbaar stelt aan onderzoekers, terwijl dat verplicht is onder de DSA. Onderzoekers die wél data van X willen vergaren, moeten daarvoor gebruikmaken van X’s API. Die was eerder nog gratis te gebruiken, maar sinds de overname van Twitter door Musk moeten onderzoekers daarvoor betalen. Dat kan flink in de papieren lopen, stelt de Commissie. Het wordt onderzoekers zo veel te lastig gemaakt om openbare data van het platform te benutten.

Very Large Online Platform

X krijgt nu de tijd om te reageren op de voorlopige bevindingen van de Europese Commissie. Aan de hand van die reacties en eerder onderzoek, wordt bepaald of X inderdaad in overtreding is van de Digital Services Act. Zo ja, dan krijgt Musks socialemediaplatform een boete die kan oplopen tot 6% van de wereldwijde jaaromzet. Bovendien moet het platform de schendingen van de Europese wetgeving aanpakken. Er kunnen vervolgens nog periodieke herhaalboetes worden opgelegd, om ervoor te zorgen dat het platform aan de regels gaat voldoen.

X valt sinds vorig jaar onder de Europese DSA als een Very Large Online Platform (VLOP). Dat zijn platformen met meer dan 45 miljoen dagelijkse gebruikers in Europa. Naast X vallen ook socialemediaplatformen als Facebook, LinkedIn, TikTok, Snapchat en YouTube onder de DSA-regels.

DSAeueuropese commissiex

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen