Nieuws

Google laat Android Lollipop na 10 jaar vallen

© Google
Na 10 jaar laat Google de ondersteuning voor Android Lollipop vallen. Het OS draait op 1% van alle Android-toestellen.

10 jaar geleden, tijdens het Google I/O-evenement van 2014, liet Google Android Lollipop los op de wereld. Het was de vijfde versie van het smartphone-OS, en kwam voor het eerst uit op de toenmalige Nexus van Motorola. Nu, een flinke 10 jaar later, laat Google de ondersteuning voor het OS vallen.

Minder dan 1%

Dat Google nu ophoudt met het besturingssysteem te ondersteunen, verbaast helemaal niet. Het OS is inmiddels zó oud dat het op minder dan 1% van alle Android-toestellen draait. Hoewel die toestellen geen updates meer krijgen, blijft Google wel aan de ondersteuning werken. Voor onlinediensten van apps moet er bijvoorbeeld een verbinding met de Google Play Store Services gemaakt worden. Dat kan alleen als Google het toestel vertrouwt, en daarvoor moet het af en toe een update maken.

Daar houdt het bedrijf nu mee op. Op zich is dat geen verrassing: door de ondersteuning stop te zetten, komt er tijd vrij om aan andere zaken te werken. Dat kunnen recentere versies van Android zijn, maar zou ook over hardware kunnen gaan.

Toestel ‘werkt’ nog steeds

Heb je thuis een 10 jaar oude Motorola Nexus of een ander toestel met Android Lollipop in de schuif liggen? Het toestel zal niet ophouden met werken: bellen en berichtjes sturen moet blijven lukken zolang er een SIM in het toestel zit. Apps die onlinefunctionaliteiten hebben, zullen wel niet meer werken: daarvoor is die eerdergenoemde verbinding nodig, en die wordt langs de kant van Google uitgezet.

Google biedt nu ondersteuning tot Android 6.0, al mag je jezelf afvragen wat dat nog betekent. Google voorziet wel nog enige updates om het toestel up and running te houden, maar hetzelfde kan niet altijd gezegd worden over fabrikanten. Zij werken oudere toestellen met Android 6 zelf niet meer bij, waardoor de apparaten kwetsbaar zijn geworden. Die versie van het OS ondersteunt Google wellicht nog een jaar.

Uitgelicht artikel Android-logo Google maakt langere Android-ondersteuning opnieuw mogelijk
Androidandroid lollipopgooglemobiel

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen