Yandex ‘vertrekt’ definitief uit Rusland

Yandex
© Unsplash
Yandex heeft definitief zijn banden met Rusland verbroken. Naast de verkoop van de Russische activiteiten, gaat het bedrijf ook verder onder een nieuwe naam: Nebius Group.

Met de verkoop van de Russische tak neemt het in Nederland gevestigde Yandex afscheid van zijn zoekmachine. Hoewel het Nederlandse moederbedrijf blijft voortbestaan, gaat het dus wel verder onder een nieuwe naam én met andere activiteiten. De Nebius Group zal zich richten op het ontwikkelen van technologie voor zelfrijdende auto’s en cloudopslag. De bestuursvoorzitter van het voormalige Yandex, John Boynton, zegt dat zijn bedrijf vrij is “om opnieuw op te bouwen” nu de desinvestering in Rusland is afgerond.

Nu de desinvestering is afgerond, maakt ook Yandex-oprichter Arkadi Volozj zijn terugkeer, schrijft Bloomberg. Volozj werd na de Russische inval in Oekraïne op de Europese sanctielijst gezet, waarna hij zijn functie heeft neergelegd. Volozj werd in maart echter van de sanctielijst gehaald nadat de topman zich openlijk had uitgesproken tegen de Russische inval in Oekraïne.

Volozj werd overigens niet alleen op de sanctielijst gezet vanwege zijn banden met Rusland. De oprichter werd ervan verdacht propaganda te verspreiden via de platforms van Yandex. Sinds de inval werd de Google-concurrent steeds vaker gedwongen om censuur toe te passen. Nu de Russische activiteiten zijn verkocht, heeft het bedrijf ook niets meer te maken met de Yandex-zoekmachine en diens contentmaatregelen.

ruslandyandex

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen