Nieuws

Miljoenen Windows 10-pc’s lopen plots vast op blauw scherm

Blue Screen of Death
© Microsoft
Vrijdagochtend zijn naar verluidt miljoenen Windows 10-pc's gecrasht op het welbekende blauwe scherm. Ook grote bedrijven en instanties melden problemen.

Verschillende media- en techbedrijven, maar ook scholen en universiteiten melden een ‘Blue Screen of Death’ na het opstarten van pc’s met Windows 10. De computers blijven vastzitten op het Recovery-scherm, met de boodschap “Het lijkt erop dat Windows niet correct kon worden gestart. Indien je opnieuw wil proberen opstarten, kies dan hieronder ‘Herstart mijn pc'”.

Securitybedrijf CrowdStrike bevestigt de grootschalige panne en wijt die aan zijn nieuwe sensor-update. Crowdstrike biedt endpoint-bescherming en andere diensten aan, die door veel grote techbedrijven gebruikt worden, waaronder dus ook Microsoft. De ingebouwde software moet gebruikers van platformen als Windows beschermen tegen cyberaanvallen. Daardoor heeft CrowdStrike diepgravende toegang tot het besturingssysteem van Microsoft. Een nieuwe update van de Falcon-sensor bij CrowdStrike zorgt nu voor zware problemen.

Miljoenen Windows 10-pc’s vastgelopen

Op X regent het klachten over gebruikers die blijven steken op een Blue Screen of Death (BSOD). De klachten lijken betrekking te hebben op meerdere versies van de CrowdStrike-sensoren. Specialistenwebsite Windows Latest onderzocht de technische kant zelf en kon vaststellen dat het bestand csagent.sys (of C-00000291*.sys) het probleem veroorzaakt. Dat bestand verwijderen of de map waarin het zit hernoemen, zou het probleem voorlopig verhelpen, al is het niet de ideale oplossing.

Crowdstrike zelf meldt dat het de laatste update teruggedraaid heeft en dat zou de problemen ook moeten verhelpen. In het buitenland heeft de fout verstrekkende gevolgen. Zo worden er in de VS vliegtuigen aan de grond gehouden bij luchtvaartmaatschappijen die getroffen zijn. Hoe groot het probleem in onze regio is, is niet duidelijk.

Uitgelicht artikel Windows 11 24H2 Windows 11 24H2 laat wat langer op zich wachten op meeste pc’s
Beveiligingwindows 11

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen