Nieuws

Lichtgewicht ChatGPT-4o mini belooft betere chatervaring

ChatGPT-4o mini
© Unsplash / Levart Photographer
OpenAI heeft een kleinere, betaalbaardere versie van GPT-4o gelanceerd: GPT-4o mini. Het taalmodel wordt voor ontwikkelaars een stuk goedkoper, zodat de chatbot plots toegankelijker wordt voor kleinere softwarebouwers.

De nieuwe versie van het interactieve taalmodel krijgt de toepasselijke naam GPT-4o mini en zal 60 procent goedkoper zijn voor ontwikkelaars dan GPT-3.5 turbo, dat tot voor kort het kleinste taalmodel was dat je bij OpenAI kon aanschaffen. Ook consumenten zullen hun voordeel doen met de nieuwe versie van ChatGPT. GPT-4o mini zal GPT-3.5 Turbo helemaal vervangen voor gratis gebruikers. De basiservaring wordt zo dus een stukje geavanceerder.

ChatGPT–4o mini gebenchmarkt

Volgens OpenAI heeft GPT-4o mini al een score van 82 procent behaald op de industrie-benchmark Measuring Massive Multitask Language Understanding (MMLU). Die test bestaat uit 16.000 meerkeuzevragen uit 57 verschillende vakgebieden. De score ligt een tikje lager dan die van GPT-4o (88,7 procent), maar wel hoger dan die van GPT-3.5 Turbo (slechts 70 procent). Benchmarks zeggen wel niet alles, zo waarschuwen AI-experts. Het zou maar weinig zeggen over hoe slim de AI-systemen effectief zijn, maar voorlopig zijn ze wel de enige methode om de performance van grote taalmodellen te testen.

GPT-4o mini is momenteel in staat om tekst en beeld op te nemen en te genereren. Op termijn zal het compacte model ook andere soorten content kunnen verwerken, zoals audio en video. Hoewel GPT-3.5 Turbo dus vervangen wordt, zullen ontwikkelaars nog even toegang behouden via de API van OpenAI, tot het uiteindelijk uitgefaseerd wordt.

Kleinere, goedkopere taalmodellen vinden sneller hun weg naar kleine ontwikkelaars die door hun beperkte budget nu plots wel toegang krijgen tot de slimme chatbot van OpenAI. Ook de concurrentie heeft lichtvoetige taalmodellen in de pijplijn zitten. Zo kondigde Google in mei Gemini 1.5 Flash aan en Anthropic heeft ook kleinere versies van zijn krachtigste modellen.

Uitgelicht artikel Volkswagen logo Volkswagen voegt ChatGPT toe aan zijn wagens
aiChatGPTOpenAI

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen