Nieuws

GPT-4o mini maakt ChatGPT een stuk goedkoper

ChatGPT-4o mini
© Unsplash / Levart Photographer
GPT-4o mini, de nieuwe instapversie van ChatGPT, is een stuk goedkoper dan ChatGPT 3.5 Turbo. Eerder werd al duidelijk dat ook de performance van het basispakket beter is.

Vorige week introduceerde ontwikkelaar OpenAI de nieuwe basisversie van zijn slimme chatbot: ChatGPT-4o mini. Intussen is er ook wat meer informatie opgedoken over de verschillen van diens grote broer met de ChatGPT 3.5. Zo heeft de volledige versie van GPT-4o minder last van hallucinaties: de chatbot zal minder vaak de mist ingaan door foute antwoorden te geven of naast de kwestie te praten. GPT-4o heeft ook een aantal nieuwe functies aan boord. Zo zal die (in tegenstelling tot zijn voorganger) wel gewoon het web op kunnen gaan om je door te verwijzen en afbeeldingen kunnen genereren op basis van je prompts.

GPT-4o mini is energiezuiniger

Naast de het krachtige, grote taalmodel achter GPT-4o is er dus ook een ‘mini’-variant. Niet onbelangrijk voor professionele gebruikers is dat GPT-4o mini een pak energiezuiniger is dan zijn grote broer. Het zou de stroomkosten met maar liefst 60 procent naar beneden kunnen halen. Om dat te bereiken is wel een licht gebruik nodig en wordt de webtoegang en het genereren van afbeeldingen ontzegd. GPT-4o mini wordt dus voorlopig text-only. GPT-4o mini zou bovendien beter omkunnen met natuurlijke taal dan GPT-3.5.

Ook interessant voor ontwikkelaars is dat GPT-4o mini geschikt is om op externe apparaten te draaien en dus niet noodzakelijk in de cloud moet opereren. Het is net daarin dat ook concurrent Apple potentieel ziet. Wellicht is 4o dan ook ontstaan uit de nauwe samenwerking van OpenAI met de iPhone-bouwer. Apple Intelligence voor iOS moet op termijn dan ook de nodige uitbreiding krijgen.

artificiele intelligentieChatGPTOpenAI

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen