Tado schrapt nu al ondersteuning voor Warmtepomp Connector

Tado X
© Tado
Tado schrapt binnenkort de ondersteuning voor zijn Warmtepomp Connector. Opmerkelijk is dat het Tado-accessoire pas één jaar geleden op de markt werd gebracht.

Wie een slimme Tado-thermostaat wil aansluiten op zijn warmtepomp, heeft hiervoor wat Tado een ‘Warmtepomp Connector’ noemt nodig. Die legt de verbinding tussen je warmtepomp en slimme thermostaat. Wie zo’n apparaat heeft gekocht, mag terug naar de winkel. Het Duitse smarthomemerk heeft in een e-mail aan klanten laten weten dat de ondersteuning ervan wordt stopgezet.

Dat betekent overigens niet dat klanten met lege handen achterblijven. Tado zegt dat klanten de Warmtepomp Connector gratis mogen omruilen voor de nieuwere Warmtepomp Optimizer X. Ook mogen ze de bijbehorende V3+-thermostaat en -thermostaatknoppen inruilen voor soortgelijke, nieuwe producten uit de Tado X-serie.

Specifiek betekent dit dat de V3+-thermostaat wordt omgeruild voor de Slimme Thermostaat X. Wie over radiatorknoppen beschikt, krijgt ook de Slimme Radiatorknoppen X opgestuurd. Tado-klanten stappen zo meteen over naar het nieuwe ecosysteem van de Duitse fabrikant. Daarvoor moet je wel voor 31 augustus 2024 een aanvraag indienen.

Waarom schrapt Tado de ondersteuning?

Tado bracht de Warmtepomp Connector pas in 2023 op de markt. Dat de ondersteuning nu al komt te vervallen, is op zijn minst opmerkelijk te noemen. Het heeft alvast niets te maken met de V3+-serie zelf: die behoudt zijn software-ondersteuning. Enkel het accessoire voor warmtepompen is uit het assortiment gehaald.

De smarthomefabrikant wijst naar het kleine aantal gebruikers van het accessoire: het zou het simpelweg niet waard zijn om de ondersteuning daarvan voort te zetten. Vandaar dat het heeft besloten de kleine groep klanten over te zetten naar het Tado X-systeem, zegt het tegenover de Nederlandse techsite FWD.

Abonnement vereist

In hoeverre je er als klant op vooruitgaat met de Tado X-serie, valt ook te bezien. Het is immers Tado’s eerste thermostaatreeks met een abonnement. Alle basisfuncties zijn gratis, maar als je wilt inzien hoeveel energie je hebt bespaard, moet je bijbetalen. Inzichten over je verwarmingssysteem en andere zaken zijn eveneens enkel beschikbaar als je een abonnement neemt. Een groot voordeel van de nieuwe thermostaat is daarentegen dat hij werkt via Matter en dus gekoppeld kan worden aan elk smarthomesysteem.

smarthometadotado thermostaat

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen