Nieuws

Windows 11-update maakt opnieuw brokken: pc’s lopen vast bij BitLocker

Windows 11-logo
© Microsoft
Opnieuw zorgt een Windows-update voor kopzorgen bij gebruikers. Deze keer gaat het om de verplichte juli-update voor Windows 11, KB5040442.

Eerder deze week zorgde een update voor heel wat problemen wegens een fout in de beveiligingssoftware van Crowdstrike. Daardoor konden heel wat computers niet opstarten, waardoor ze bleven hangen op het befaamde “Blue Screen of Death”. Nu zorgt de laatste update voor Windows 11 opnieuw voor problemen, en ook deze keer zorgt dat ervoor dat pc’s niet helemaal opstarten.

Verplichte update

Omdat het om een verplichte update gaat, is er geen manier om die te ontlopen. Windows 11 zal de juli-update automatisch downloaden op de achtergrond. Nadien, bij het opnieuw opstarten van de pc, wordt de update automatisch geïnstalleerd. Na dat installatieproces geraken heel wat gebruikers niet verder, meldt Windows Latest. Ze komen terecht het recovery-scherm van BitLocker, en krijgen geen toegang tot het systeem tot ze daar hun herstelsleutel hebben ingevoerd. Het grootste probleem is dat heel wat gebruikers niet weten dat ze zo’n herstelsleutel hebben. Weten ze dat wel? Dan hebben ze die in veel gevallen niet bij de hand.

Uitgelicht artikel Windows 11 laptop op hotelkamer Windows 11-update legt taakbalk lam

Het probleem speelt niet op alle pc’s. Enkel wie het systeem versleutelt met BitLocker, lijkt er tegenaan te botsen. Op meeste Windows-pc’s staat die instelling standaard uitgeschakeld en moet die handmatig geactiveerd worden. Tenzij je met de meest recente versie van Windows 11 werkt: in 24H2 wordt het systeem namelijk altijd versleuteld. Dit geldt wel enkel voor nieuwe apparaten en volledig nieuwe installaties: als je de pc gewoon updatet, verandert er op vlak van versleuteling niets.

Microsoft laat weten dat Windows 11 23H2, 22H2 én 21H2 getroffen worden door de bug. Ook Windows 10-installaties, versies 22H2 en 21H2, hebben het vlaggen. Tot overmaat van ramp worden ook Server-edities van Windows getroffen. Dit geldt voor versie 2008, 2008 R2, 2012, 2012 R2, 2016, 2019 en 2020.

Uitgelicht artikel Blue Screen of Death Miljoenen Windows 10-pc’s lopen plots vast op blauw scherm

Oplossing

Wil je jezelf behoeden voor dit probleem? De makkelijkste manier is om je BitLocker-sleutels even op te zoeken. Nadat die ingevuld worden, krijg je namelijk wel terug toegang tot het systeem. Dit kan op eender welke pc, zo lang je de inloggegevens voor je Microsoft-account bij de hand hebt.

De eerste stap is namelijk om naar de Microsoft Account-website te surfen en in te loggen. Daarna zoek je in de zijbalk naar ‘Apparaten’. Zoek hier het apparaat waarvoor je de sleutel nodig hebt, en druk op “Details weergeven”. In het scherm dat daar verschijnt, zie je de optie om je BitLocker-herstelsleutel te beheren. De sleutel die je hier te zien krijgt, is degene die je moet invullen in het BitLocker-herstelscherm waar veel gebruikers op vastlopen.

Uitgelicht artikel Microsoft Windows 11 Microsoft pauzeert Windows 11-update na bootloops
bitlockerbugupdatewindows 11

Gerelateerde artikelen

Volg ons

€350 korting op de Tenways CGO600

€350 korting op de Tenways CGO600

Bekijk de CGO600